Höj pensionsåldern!


Danska Berlingske Tidende skriver i dagens ledare om att låta äldre stanna kvar i arbetslivet längre, och uppmuntra dem att göra så. Det vore en bra idé även i Sverige. Länge har det pratats om den förestående pensioneringen av 40-talistgenerationen, och hur den ska lösa ungdomsarbetslösheten. Men det funkar inte så. Det är ett misstag att tro att jobb skulle gå att dela. Låg pensionsålder minskar inte arbetslösheten mer än den socialdemokratiska våg av förtidspensioneringar vi har sett det senaste decenniet gör, eftersom det är antal sysselsatta som räknas, inte antalet arbetslösa. Ofta talar man om att vi behöver ”släppa fram” de unga. Ungefär som att de att 60-plussare kunde gå i pension, och ungdomar bara kunde ta över, och att det skulle vara samhällsekonomiskt lämpligt. Jobb skapar jobb. Alla jobb. Allt du gör varje dag sätter andra människor i arbete. Allt material du använder och alla människor du kontaktar skapar arbete. Värde skapas under processen. Det är vänster att tro att jobb är något man kan fördela, precis som vänstern ofta tror att välstånd är något man fördelar, snarare än något som människor skapar.

Denna graf från scb beskriver det hela rätt bra. 2003 var andelen svenskar över 60 år i arbete drygt 60% (kvinnor och män), och andelen ökar. Med längre medellivslängd och minskade barnakullar, kan bara två saker hjälpa ekvationen att gå ihop: Arbetskraftsinvandring och längre egen försörjning.

Det är rimligt att anta att längre liv betyder bättre hälsa. Detta i sin tur innebär att fler kan arbeta längre. Roligt? Nej. Nödvändigt? Förr eller senare.

Og selv om ingen ansvarlig politiker naturligvis kunne drømme om at ændre på pensionsalderen her og nu uden en tilpas langvarig overgangsperiode, er det nærliggende at forestille sig, at en del af løsningen på problemet med den manglende arbejdskraft kunne være, at flere ældre opretholdt tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Och så slutklämmen:

Løs op for de rigide pensionsgrænser, sørg for at lovgivningen reelt belønner seniorer, og lad de gamle arbejde, hvis de kan og vil.

Det här inlägget postades i arbetslöshet, bloggbild, Danmark, pension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *