Det handlar inte bara om valutan

MUF tar ställning i den avsomnade EMU-debatten.

Sverige har valt att stå utanför och det har ju gått bättre för svensk ekonomi än för EMU-länderna

säger Niklas Wykman.

Nåja, det var ju en verklighetsbeskrivning som man kanske hade väntat sig från v, mp eller till och med s. Men MUF?

Att säga att det finns andra faktorer än vilken valuta man har som avgör landets ekonomiska utveckling är egentligen självklart. Att göra jämförelser på denna basis är fullständigt godtycklig och ovetenskapligt, och kan på sin höjd lura lekmannen i TV-soffan. Inget att ta på allvar alltså. Jag tror att Wykman vet det. Så vad är grejen? Han plockar fram några argument som kräver lite mer tanke:

Om alla länder skulle gå med i EMU så blir det oundvikligen så att vi kommer att få en stark europeisk harmonisering. Vi kommer på sikt behöva flytta allt mer makt över vår ekonomi till Bryssel för att annars kommer man inte kunna hålla ihop EMU.

Spontant tycker jag att decentralisering är nånting bra. Men det är liksom inget nytt, det här med att EMU innebär att många länder ska passas in i en och samma mall. Det hindrade inte MUF tidigare, fördelarna övervägde, tyckte man. Vad har ändrats? Är det bara kalla fötter och en avsomnad debatt som åstadkommit detta? Eller är EMU inte lika ”hett” nu när vi faktiskt fått se det i aktion och det inte bara är en utopi längre?

Det här inlägget postades i EMU, MUF. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *