Den sista bastionen har fallit

”Är det isbils mördaren?” (sic!!!!)

frågar ”Dexter” i trailern för tv6:s nya serie med samma namn. Den innehåller med andra ord särskrivning. Ja, jag vet: Det är 2001 att tjata om särskrivning. Men jag kan inte låta bli!

Jag blir alltid upprörd över dåligt språkbruk, eftersom det är ett tecken dels på hur dåligt vårt skolsystem funkar, dels på den utbredda arrogans som råder mot värdet av kunskap i Sverige. Dels, dessutom, för att jag själv stavar och avstavar perfekt (inget skryt). Jag kan ha överseende med särskrivning hos gemene man. Eller, förresten, vi kan låtsas att jag kan det på ett teoretiskt plan. Egentligen kan jag inte ha överseende med dåligt språkbruk hos normalbegåvade människor som bott i Sverige hela sitt liv. Jag vet, jag är hemsk. Jag kan bara inte låta bli, fast jag försöker! Men hursomhelst, låt oss låtsas – för diskussionens skull – att jag kan ha överseende med särskrivning hos gemenene man. Jag kan ändå aldrig tolerera den hos människor vars arbete det är att använda språket. Jag kräver att dessa människor ska tillhöra den språkliga eliten! Annars är det något som inte stämmer.

Ja, textare har pressat arbetsschema, etc. etc. Ingen ursäkt! Kan du inte stava ska du inte jobba med språkyrken.

Så, nu är jag lugn igen. Jag hade tänkt skriva något om debatten, men av någon anledning fann jag detta mer engagerande…

PS. Uppfatta vänligen inte detta som att jag skulle anse att människor som inte kan stava inte ska få blogga eller uttrycka sig. Jag pratar om rena språkyrken, alltså översättare, textare, m.fl. Om folk som inte kan stava skulle sluta blogga, skulle vi förlora många sköna bloggare. DS

Det här inlägget postades i Debatt, sidospår, skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *