Intressantaste danska vintern sen 1658?

Både PJ och dagens ledare i DI (bara prenumeranter), liksom gårdagens DN, är inne på samma tema. Det är ett tema som slagit mig själv och troligtvis alla svenska bedömare; Var är strukturreformfrågorna? Det känns trist att behöva säga, men den danska debatten tycks verkligen ha fastnat i invandringsfrågan. I gårdagens TV-debatt överskuggade ämnet helt alla andra. Var är framtidssynen? Var är Maud Olofsson med framtidsfrämjande reformer? Ja, en jämförelse med alliansen ligger nära till hands, och skillnaden är stor. Enigheten lyser med sin frånvaro, liksom idéer inför framtiden. Visst, det går bra för Danmark, men är det en garanti för framtiden? En anledning att luta sig tillbaka och bli bekväm? Efter solsken kommer regn, och det saknas inte orosmoln. Ett sådant är det höga skattetrycket. Venstre har i valkampanjen frångått sitt liberala ideal om skattesänkningar till förmån för en mer välfärdssträvande linje. Partiet blir mer och mer likt Dansk Folkeparti. PJ skriver:

Det ser rätt risigt ut för venstre, som ligger fyra och en halv procentenhet under valresultatet från 2005. Kanske var det inget genidrag att byta tema från skattestopp till välfärdsstat? De skattesänkningspiggare konservativa ligger ett par procentenheter bättre till än 2005. Borgerliga väljare vill kanske ändå ha lite borgerlig politik när allt kommer omkring?

Det troliga nu är att Venstre och Konservative återigen bildar regering, den här gången med stöd av Dansk Folkeparti och Ny Alliance. Detta känns lite som om svenska Socialdemokraterna skulle bilda regering med stöd av miljöpartiet och folkpartiet… Nåväl. Det kommer bli mycket intressant. Analysen tar sannerligen inte slut bara för att valet gör det.

Uppdatering: Vansinnigt tajt och spännande, rapporterar både Berlingske Tidende, DN och PJ.

Det här inlägget postades i bloggbild, Danmark, Danska valet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *