Nu är det nog ändå kört, Naser

Nu går det verkligen käpprätt åt fanders för Ny Alliance. Inga sköna omskrivningar kan förmildra detta faktum. Häromdagen hoppade medgrundaren Gitte Seeberg av, och nu meddelar dragplåstret och halvkändisen Malou Aamund att hon går till Venstre. Regeringen återupprättar därmed det 90:e mandat som de förlorade när Pia Christmas Møller lämnade Konservative Folkeparti (vilket jag skrev om här) och har därmed återigen flertal i Folketinget.

”Dødsstød til Ny Alliance” skriver Berlingskes politiske analytiker Thomas Larsen. Och nog kan man konstatera att partiet nu står helt utanför inflytande, trots alla krumbukter.

Naser Khader har visat sig vara en strategisk katastrof. Den målsättning man hade med att bryta blockpolitiken, har man fullständigt övergivit efter valet, och man har istället gått över lik för att nå något som helst inflytande med regeringen. Väljarnas dom kommer inte bli nådig.

Vad kommer hända nu? Upplösning och förnedring för NA inom några månader? Ska Naser Khader bli en dansk Gudrun Schyman? Vem skriver sista kapitlet i NA:s bok?

Ny Alliance bildades för att bryta upp den danska blockpolitiken. Den ter sig nu mer cementerad än någonsin. Alltså har Khader misslyckats, och det kan inebära att det dröjer innan någon vågar försöka igen.

Uppdatering: Ett lustigt sammanträffande slår mig. Ny Alliances fall kan inte bara jämföras med Feministiskt Initiativ. Det är också en goodwill-förlust av sån magnitud att den närmast kan jämföras med USA efter landets agerande under tiden efter 11:e september-dåden. Och faktum är att det är en rätt bra jämförelse: Naser Khader vann många politiska poäng under Muhammed-krisen (som är det närmaste – hittills – som Danmark kommit något som liknar 9-11) genom att skarpt kritisera dem som inte stog upp för yttrandefriheten hemma i Danmark, och samtidigt ifrågäsatta den vansinniga islamism som gödde sådan demokratisyn. Och NA mottogs också med stort intresse av danska folket – till en början. Men Khaders oförmåga att presentera en politik som går längre än att bara bryta med tidigare politik, hans ovilja att definiera partiet i det politiska spektrat (för övrigt också ett fenomen som vi sett hos F!) och de motstridiga viljorna inom partiet bäddade slutligen för dess fall, som med stor sannolikhet är nära förestående.

Illa förvaltad goodwill, med andra ord.

Uppdatering 2: Tre dagar efter mig, uppmärksammar svd det hela. Ja, det är amerikanskt presidentval – ja, jag jobbar i Danmark och tar del av såna här nyheter ”live”. Men ändå. Tre dar.

Det här inlägget postades i Danmark, Danska valet, Naser Khader, Ny Alliance. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *