Grundlagen en ideologifråga

Jag ställer vissa frågetecken till det den vanligtvis lysande PJ skriver på ledarplats om grundlagsutredningen i SvD idag.

Borgerliga och miljöpartistiska politiker är knappast godare än sina s-märkta kolleger, men de har andra erfarenheter. De är vana vid att inte ha makten och känner värdet inpå bara kroppen av att makten går i grimma.

Det må så vara. Men makt är inte den enda anledningen till att sossarna motsätter sig en förstärkt grundlag. Det är den pragmatiska analysen, men det finns även en ideologisk analys att göra.

Liberal, borgerlig politik utgår från att mänskliga rättigheter ska skyddas och att statsmakten inte ska kunna göra inskränkningar i dessa friheter. Detta perspektiv saknas hos socialdemokraterna, om inte helt så åtminstone delvis. Socialdemokraterna tar inte lika allvarligt på yttrandefrihet, äganderätt och andra rättigheter och det avspeglar sig att de heller inte ser lika stora problem i att stifta lagar som strider mot dessa rättigheter. Jag har skrivit om detta tidigare. Därför kan grundlagsfrågan aldrig reduceras till bara en fråga om huruvida man är van att ha makt. PJ tycks glömma detta i dagens ledare.

Det här inlägget postades i grundlagen, ideologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *