Ideologisk nytändning i den danska socialdemokratin

Dra på trissor! Detta borde Mona Sahlin ta en titt på. Bara en kort resa över sundet finns det socialdemokrater med värderingar och visioner. Den danska socialdemokratin har lidit av samma problem som den svenska: Brist på förnyelse. Nyligen gick Socialistisk Folkeparti (en modernare upplaga av svenska vänsterpartiet) till och med om ”storebror” socialdemokraterna i en opinionsmätning, och partiordförande Helle Thorning-Schmidt är pressad, inte minst av detta. Men nu kanske det finns en ljusglimt på den danska socialdemokratiska himlen, bedömer analytiker.

Mette Frederiksen är inte bara vacker, hon är (dessvärre) sosse också. Igår presenterade hon, i princip helt på eget bevåg, nio (egentligen tio) ideologiska teser (inspirerat av liberalen Søren Pinds tilltag en gång i tiden). Dessa teser är:

1: Det enkelte menneskes frihed står over alt andet.
2: Pligter er vigtigere end rettigheder
3: Hvis vi afskaffer fattigdom, bliver hele samfundet rigere.
4: Velfærden skal hellere være fælles end privat
5: Der skal tjenes flere penge i Danmark.
6: Velfærdsstaten er ikke et mål i sig selv
7: Et rent miljø er vigtigere end mere forbrug
8: Danskerne skal først og fremmest være borgere – ikke kun forbrugere.
9: Verden har behov for mere politik – ikke mindre

Dessa är Mette Frederikssens teser. Någon som lägger märke till något? För det första: Frihet nämns i första meningen. Rättvisa nämns ingenstans! Låt detta sjunka in en stund…

Nummer två är intressant. Personligen är jag fullständigt oenig med detta, men det är onekligen ideologisk förnyelse, i ett land som liksom Sverige lidit av synen att medborgaren har rättigheter (positiva rättigheter som staten skall tillgodose) men inga skyldigheter. Personligen tycker jag att individen aldrig kan bli ett instrument för alla eller för ”samhället”. Eftersom rättigheter och skyldigheter är oskiljaktliga, är de alltid lika stora. Men det är kul med denna nya diskussion likväl. Jag läser vidare:

Mette Frederiksen siger om pligt contra ret, at det handler om, hvad man tænker, når man slår øjnene op om morgenen.

»Tænker vi, hvad kan jeg selv få af fællesskabet, eller tænker vi, hvad kan jeg bidrage med for at styrke samfundet. Det er vigtigt, at flest mulige danskerne vågner med den sidste tilgang,« fastslår hun.

Danskarna ska inte fråga sig vad de kan få från Danmark, men vad de kan ge. En annan man som tyckte så sade några berömda ord, som ni säkert känner till, fyra minuter in i det här talet:

Människar lever inte för ett land eller ett samhälle, hon lever förstås för sig själv och i det avseendet kan ”plikter” bara stå i förhållande till sådant som man får från staten (t.ex. bidrag eller a-kassa). Det är nästan överflödigt att påpeka, att tes 1 och tes två står i direkt konflikt…

Trean och femman håller jag i stort sett med om, med reservation för luddighet. Fyran och nian är klassisk socialdemokrati, vilket inte kan sägas om sexan. Sjuan är modern och en smula populistisk. Åttan, slutligen, hintar om ett starkare civilsamhälle vilket jag är helt för men tvivlar på att sossarna kan leverera.

Jag kanske låter lite väl positiv inför detta för en liberal. Men det är nog mest för att jag gillar ideologi. Och kanske är jag lite kär…

När ska Måna svara på detta, tro?

Det här inlägget postades i Danmark, ideologi, Socialdemokraterna, söta flickor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *