Öppnare Centerparti satsar på nätdiskussion

Jag hade tänkt blogga om detta redan igår, men annat kom emellan. Alltså får jag nu blogga en dag sent. Nåväl.

Jag har tidigare skrivit om hur Centerpartiet, som ett led i sin öppenhetssträvan, lanserade twingly-länkar på sin hemsida. Som en naturlig fortsätttning på den utvecklingen, släpper Centerpartiet idag sidan www.framtidsdialogen.se, vilket bland andra Annie skriver om.

Jag läser samtidigt i Economist om hur brittiska politiska partier har svårt att locka både besökare och engagemang till sina hemsidor.

The official websites of the main political parties—Labour, the Conservatives and the Liberal Democrats—get less web traffic than the most popular political blogs, and much less than even the far-right British National Party. No surprise, say cyber enthusiasts; they do a passable job as repositories of information but offer little scope for users to get involved beyond signing up for e-mail distribution lists.

Tanken med Framtidsdialogen är att ett samtal skall kunna föras fritt på sidan, och på så vis engagera allmänheten. Vi får se om det kommer lyckas, men jag är helt övertygad om att chanserna är bättre än tidigare.

Många svenskar hyser skepsis mot allt vad partipolitik heter. Jag tror inte att ordet ”politikerförakt” är så relevant, men kanske är det besläktat. Svenskarna tycker fortfarande att politik och samhällsfrågor är intressant och viktigt – samtalet blomstrar på nätet, men partierna tappar ändå medlemmar. Människor har svårt att lita på politiska partier, och viss mån ryms däri en sund tveksamhet gentemot auktoriteter. Därför kommer en monolog aldrig att funka. En dialog har mycket bättre förutsättningar. Centerpartiet har insett att man måste visa att man lyssnar på väljarna och inte kommer fram till ”sanningen” inom partiet för att sen förmedla den till väljarkåren.

Hemsidan är arrangerad i bloggform och är indelad i fyra viktiga center-områden:

– Jobb/företagande
– Miljö
– Välfärd
– Öppenhet

In med dig och påverka!

Det här inlägget postades i Centern, Debatt, demokrati, Framtidsdialogen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *