Apropå det där "fiaskot" med hushållsavdraget

Som den där hippie-liberalen påpekade häromdagen, har det varit ovanligt tyst om att regeringens reform med skatteavdrag för hushållsnära tjänster inte blivit det ”fiasko” som mainstream-media förutspådde (läs: hoppades) att det skulle bli.

Såvitt man nu kan bedöma, har regeringens förhoppning om 45 000 ansökningar visat sig vara en sällsynt träffsäker prognos. Dessutom är det inte bara höginkomstagare, och en majoritet kvinnor, som har sökt avdraget.

Det avgörande är inte hur mycket pengar man tjänar, utan hur stor alternativkostnaden för ens tid är. Mindre akademiskt uttryckt: Hur högt man värderar att kunna använda sin tid till annat än städning. Det kan innebära att man kan arbeta lite mer och tjäna mer pengar, eller bara värderar den frihet det innebär att kunna göra annat på sin fritid än att städa.

Dessa människor är tacksamma för hushållsavdraget. Detsamma gäller de människor som tillhandahåller tjänsterna, eftersom de nu har både högre efterfrågan på sina tjänster och en säkrare arbetsmarknad eftersom jobben nu kan bli vita istället för svarta (apropå det, tycker jag fortarande att det är kul att läsa det jag skrivit här). Sist men inte minst leder det senare till bättre offentliga finanser, vilket gynnar övriga skattebetalare.

Ja, alla vinner faktiskt på hushållsavdraget. Nu kan jag bara roas av att den illa dolda skadeglädje som inte minst Svt bjöd på nu rätteligen tycks ha förbytts i skamsen bitterhet.

Det här inlägget postades i Centern, hushållsavdraget, hushållsnära tjänster, jämställdhet, Mediakritik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *