Fokus gör fruktsallad av integrationen

Ja, att blanda äpplen och päron verkar vara veckans nöje på Fokus-redaktionen. Sakine Madons kritik om att en hög andel invandrare i en kommun inte är samma sak som god integration (med anledning av att Botkyrka hamnade på andra plats i tidningens ranking i veckan), får idag svar av ansvarig utgivare Martin Ahlquist.

Vi har också med andel utrikes födda och flyktingmottagande som positivt vägande variabler eftersom vi tycker det är svårt att tala om integration i en kommun som inte tar emot flyktingar.

Självklart kan man inte prata om integration om det inte finns några invandrare att integrera i kommunen ifråga. Det betyder dock inte ”ju fler invandrare, desto bättre integration”.

Ahlquist menar att det är själva siffrorna som Madon kritiserar, vilket förstås – som hon själv påpekar på sin blogg – inte stämmer.

Det märkliga är att Fokus inte argumenterar mot det jag påstår, nämligen att deras slutsatser är banala. Utan de påstår att jag skrivit att deras statistik, siffrorna, är osanna.

Det är valet av kriterier som är skevt. Kompetente Henrik Emilsson som skriver Integrationsbloggen påpekar också detta och föreslår en bättre lösning:

Istället för att ge plus för antalet nyanlända invandrare och andelen utrikes födda bör man exkludera kommuner med försvinnande låg andel utrikes födda.

Alldeles riktigt. Integrationens lyckande eller misslyckande skall mätas där det finns integration att genomföra. Men det är inte behovet av integration som avgör hur väl man faktiskt lyckats.

Det här inlägget postades i integration. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *