En lite mer balanserad analys

Ja, ibland får elokvensen stå tillbaka till förmån för indignationen. Men jag påpekade det själv i samma ögonblick. Därför ter det sig ganska fånigt att försöka använda det emot mig.

Det är ingen roman. Det är en blogg. Min blogg. Och jag har ingen skyldighet att alltid uttrycka mig vackert eller välformulerat.

Det är ingen som tycker att det är rätt att driva med den mördade flickan eller hennes familj, men det är det heller ingen som gör – eller som skulle komma på tanken.

Låt mig göra en analogi, som jag vill mena är högst relevant:

Man kan inte låta hänsyn för muslimers känslor utgöra ett hinder för att yttra sig mot vad man upplever som ett hot mot demokratin eller yttrandefriheten. Det ska vara tillåtet att skämta även om sånt som kan uppröra känslor. Det betyder bara att man inte ska göra det i onödan.

På samma sätt måste det vara tillåtet att debattera vårt medieklimat, även om det betyder att man på samma sätt måste vara försiktig med att såra känslor.

Det är faktiskt exakt samma sak. Vare sig det handlar om religiösa känslor eller känslorna för en tragiskt mördad dotter.

Det som behöver sägas, behöver sägas. Komiker har ofta stått längst fram när det gäller att skapa debatt och att främja yttrandefriheten.

Jag beklagar familjens förlust. Men det ger inte SVT rätt att göra godtyckliga ingrepp – för det är det vi pratar om här – i yttrandefriheten.

Det beror inte på att SVT värnar om sig själva och inte familjen, när de censurerar bloggare. Det beror på att de helt enkelt inte har den rätten, och det är upprörande att de tar sig den!

Det är inte självgodhet att påpeka att SVT inte har denna rätt. Och det är JUST NU som detta behöver påpekas eftersom det är JUST NU det sker.

Yttrandefriheten är hotad i detta land och många andra länder. Detta är min fasta övertygelse. Vi bör vara hänsynsfulla när vi försvarar den. Men det allra viktigaste är inte hänsynsfullheten. Det viktigaste är att vi faktiskt försvarar den.

Hoppas att detta klargör.

Det här inlägget postades i SVT, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *