Mailkorrespondens med Anne-Marie Pålsson (m) angående FRA

För ett tag sedan, hade Lilla Torg (c) ett möte med Anne-Marie Pålsson (m), där hon berättade om det bedrövliga tillstånd som Sveriges demokrati befinner sig i. Det var ett av mitt livs mest desillusionerande möten. Naturligtvis ville jag veta hur Anne-Marie förhåller sig i FRA-frågan. Jag publicerar därför här valda delar av den korrespondens jag fört med henne om detta. Dåliga nyheter, är jag rädd.

Jag skrev:

Hej Anne-Marie,

och stort tack för senast, när vi möttes i Malmö! Det var mycket uppskattat av oss alla.

Som du säkert uppmärksammat, är det många som är upprörda över FRA-förslaget. Jag känner igen så mycket av det du har sagt och skrivit i det som nu utspelar sig, inte minst det övermänskliga tryck som riksdagsledamöterna nu utsätts för, när de tvingas av parti och regering att rösta ja till förslaget trots att de inte vill. Jag tänker bland annat på Fredrick Federley och Annie Johansson, men även på moderata och folkpartistiska riksdagsledamöter.

Som du själv påpekat, är det svårt för den enskilde riksdagsledamoten att förvalta det mandat som han/hon blivit vald på, eftersom vi inte har något riktigt personval i Sverige, och den enskilde riksdagsledamoten riskerar därför sin karriär. Jag är övertygad om att om fri röstning i riksdagen hade tillåtits, skulle förslaget falla. Det har varken tillräckligt stöd hos folket eller hos de enskilda riksdagsledamöterna. Det är min uppfattning.

Vidare är det min övertygelse att en sådan här lag heller aldrig skulle kunna antas med ett ordentligt grundlagsskydd och författningsdomstol, eftersom det strider mot både grundlag, europakonvention, PUL, och Gud vet vad.

Jag vet att personvalet och grundlagsskyddet är saker som du ser som problematiska i svensk demokrati. Eftersom bristerna i dessa nu riskerar leda till att en lag antas, som annars inte hade antagits, hoppas jag också innerligt att ditt samvete uppmanar dig att rösta nej. […]

Anne-Marie svarar mig imorse:

Martin,
Tack för ditt mail med många kloka ord.
Många har mailat till mig i denna fråga och jag kan lova att diskussionerna i Riksdagsgruppen har varit många och långa.
Jag har dock bestämt mig för att inte ta strid i denna fråga – av det enkla skälet att den inte synes framgångsrik. […] Majoriteten har sagt ja till förslaget – och skulle jag och de andra i minoriteten frondera i denna fråga och i alla andra som vi ogillar, skulle inga beslut alls kunna tas. I värsta fall skulle oppositionens linje gå segrande ur varje strid.

Jag vill nog påstå att ett ja till detta förslag vore den största seger för (den socialdemokratiska) oppositionen, såsom Björn Pedersen och Ingerö båda har påpekat.

Möjligen illustrerar just denna frågan betydelsen av en författningsdomstol eller liknande möjlighet till ordentlig lagprövning av regeringens förslag. Vid en sådan strikt laglig bedlömning hade förslaget kanske kunnat stoppas.[…]

Alltså ger Anne-Marie mig rätt i min analys.

Möjligen kan du trösta dig med att inget är evigt. Skulle det visa sig att lagen ger orimliga bieffekter finns altid möjlighet att göra justeringar i den. Därtill kan man konstera att en lagreglering är bättre än ingen reglering alls.

På denna punkt köper jag inte riktigt resonemanget. Ska verkligen en utvärdering avslöja det som vi nu kritiserar i förslaget? Att det är integritetskränkande vet vi ju redan! Å andra sidan kommer vi kanske kunna peka på konkreta exempel (jag är den siste att bli förvånad om privata hemligheter förr eller senare skulle offentliggöras på nätet som resultat av detta) som kan hjälpa att slopa lagen, om den nu Gud förbjude skulle gå igenom på onsdag.

Kanske inte det svaret du hoppades – men dock ett svar ändå.

Nej, Anne-Marie, det var det förstås inte. Men jag är inte så förvånad.

Anne-Marie bibehåller min respekt trots detta. Hon är klok och pragmatisk och förstår mycket väl de mekanismer som fört Sverige hit. Synd att hon röstar ja, bara.

Uppdatering 12:25: Ingerö skriver om att FRA inte är den stora frågan, det är grundlagen och riksdagsledamöternas roll gentemot regeringen som är det.

Det här inlägget postades i demokrati, FRA, grundlagen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *