CenterUppropet mötte Flanking & Co – Integritetsinitiativ efterlystes

Ja, så var det ju det där med mötet igår. Efter en kort samling över en bit mat kom vi dit, blev filmade av Svt en liten stund och blev därefter insläppta på kanslit. Väl där möttes vi av sex centerpartister, bland andra Anders Flanking, partisekreterare och Lars Weinehall, ordförande i öppenhetsgruppen och riksdagsgruppens ordförande Roger Tiefensee. Vid det här laget var väl klockan cirka tjugo i sju.

Vi pläderade för vår sak och jag vill påstå att vi gjorde det bra. Jag är övertygad om att våra värdar är av samma åsikt. Det antecknades febrilt, allt vi hade att säga.

Vi var, liksom alla, lite osäkra på vad partiledningens avsikter med mötet faktiskt var. Vi ville gärna tro att pratet om ”spel för gallerierna” mest var just det – prat. Men riktigt säkra kunde vi ju inte vara. Vi i gruppen förberedde oss väl inför mötet och hade långa diskussioner över telefon och mail. Så här i efterhand framstår det som överdrivet taktiskt, även om det förstås hjälpte vår argumentation.

Det var nämligen ingen dräpande motargumentation som bjöds på mötet. Den sammanföll ganska väl med det vi kan läsa på den maratonchatt som i ögonblicket pågår (i skrivande stund chattar just Flanking). Det intressantare, i min mening, i mötet var de helt olika perspektiv som vi hade på det taktiska i det som skett. Jag tror att ledningen har underskattat det trovärdighetskapital som byggts upp – och framförallt förlusten av detsamma som resultat av detta historiska debacle. Erik Hultin sade att ”googlar man på centerpartiet och integritet, kan jag lova er att de flesta träffarna är negativa”. Detta verkade få fäste hos våra värdar. Det var inget tvivel om att de tog det vi sa på allvar. Björn Pedersen sa att det vore lämpligt att jämföra med om Lars Ohly skulle börja förespråka vittgående privatiseringar, och Sophia Blomqvist påpekade att en oreglerad signalspaning inte innebär att spionage i tråd mot medborgarna skulle vara laglig – vi har Europakonventionen. Markus Berglund påpekade att han själv efter över femton års medlemsskap inte längre kände igen sig i partiet. Själv påpekade jag att för att rädda någon slags trovärdighet gäller det att snabbt visa att man inte går över huvudet på medlemmarna, utan visa att de stämmobeslut som tagits gäller. Partiet måste agera, och göra det snabbt.

Vi fick svaret att man endast hade mandat att ta våra synpunkter till det verkställande utskottet, men eftersom grönbetet nu är officiellt utlyst, skulle det dröja till september. Vi förklarade vänligt men bestämt att centerpartiets trovärdighet i liberala och integritetsorienterade frågor vid det laget kommer vara utraderat.

Det är bra att partiet inte är passivt såsom moderaterna och statsministern. Detta kan inte tigas ihjäl. Men det räcker inte att prata – centerpartiet måste snabbt och med övertygelse visa att öppenhetsmanifest och partiprogram inte bara är vackra ord, utan något som väljare såväl som medlemmar kan ta på allvar. Oscar Fredriksson och jag själv hänvisade gruppen att titta närmare på den färska domen i Europadomstolen och vad den kan innebära för opinionsbildning och integritetsinitiativ för att demonstrera att den interna partidemokratin fortfarande fungerar i centern. Integritetskränkningarna i FRA-lagen måste ifrågasättas på allvar av riksdagspolitikerna.

Våra värdar såg sammanbitna ut och våra ord verkade sjunka in. Jag hoppas att de inser konsekvenserna av att inte följa våra råd. I intervjun efteråt konstaterade Flanking att han var glad att vi värnar om partiet. Det är en god insikt. Använd den, Anders!

När vi kom ut var klockan tjugo i tio och Svt väntade på oss. Ett reportage med intervjuer av Flanking och Erik hann gå ut till den sista sändningen av rapport, som vi såg med spänning på restaurang Siam i Gamla stan. Stämningen var god både före, under och efter mötet. CenterUppropet är ett ypperligt gäng, som representerar alla delar av Sverige. Det bådar gott inför fortsatt samarbete.

Det här inlägget postades i Centern, centeruppropet, FRA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *