Gästinlägg: Progressiv när det passar

Idag har jag nöjet att publicera det första gästinlägget här på bloggen. Det är min vän, den fria tänkaren Niklas Lindgren som skrivit en text om den inkonsekventa synen på enskilda staters integritet – ett högaktuellt ämne. Ge honom en varm applåd!

Det råder knappast någon brist på självutnämnda progressiva rörelser eller personer genom historien som börjat sin karriär med att brännmärka sin omgivning för att vara förlegad och omoralisk. Men när det väl kommer till kritan så visar det sig att de själva inte är ett dugg bättre.

Den första jag kommer att tänka på är Frankrike efter revolutionen 1789 som gjorde sin proklamation om mänskliga rättigheter och förklarade krig mot den aristokratiska världsordningen. Men när väl landet kunde sätta villkoren vid freden 1797 var det gammeldags cynisk realpolitik där land och avträdelser kompenserades och kungar bytte område. Därefter har vi ju de gamla bolsjevikerna som kved något så förskräckligt att Första världskriget var ett imperialistiskt krig, vilket knappast hindrade dem att rita om Europas karta med Ribbentroppakten.

Nu är vi där igen. När Putins tanks har påvisat den ryska regimens syn på Georgiens självständighet så dyker åsikter direkt hämtade från 1700-talets realpolitik upp: Georgien ligger tydligen i Rysslands intressesfär, Genom att vara västvändlig och velat gå med i NATO så har Georgien provocerat Ryssland och genom att hjälpa lilleputt-landet Georgien att bygga upp sin armé så har USA provocerat Ryssland.

Alla dessa påståenden hade varit rationella – om de bara kommit från Pat Buchanan, den stock-konservativa , fascistoida, tokkristna och antisemitiska amerikanska politikern (som för övrigt också anser att Storbritannien provocerade fram Andra Världskriget). Men han är inte ensam. Personer som normalt påstår sig stå upp för demokrati och frihet, små staters självbestämmande och inte är sena med att beskylla USA för unken realpolitik kommer med rent identiska argument och i rent ut sagt samma formuleringar.

Förutom att de ovan uppradade argumenten lika väl skulle kunna användas imorgon för att ursäkta och legitimera rysk invasion av våra baltiska grannar, eller för delen Finland, så undrar jag: Är denna hållning progressiv och modern? Har ni inte kommit längre?

Uppdatering: Även Ingerö skriver på ämnet Buchanan.

Det här inlägget postades i demokrati, Georgien, hyckleri, Niklas Lindgren, Ryssland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *