"Stopp! Backa! Börja om!" gäller fortfarande (om nu någon trodde något annat)

Idag presenterar Centeruppropet, Stockholmscentern, Stureplanscentern och CUF en debattartikel i aftonbladet. Där efterlyses en parlamentarisk utredning, genom centerns och folkpartiets försorg.

De juridiska implikationerna är skäl nog för regeringen att ta tillfället i akt och tillsätta en parlamentarisk utredning. Utredningen får i uppgift att ta fram ett förslag till signalspaning som är mer förankrat än det liggande. En fällande dom i Europadomstolen är knappast att föredra.

De förslag som tidigare förts fram är inte kapitulationer inför överheten, och det är förolämpande att somliga antyder detta. Jag väljer att inte länka eftersom jag inte vill hälla bensin på brasan i detta fall, utan uppmanar snarare till bred enighet mot FRA-lagen, snarare än att försöka plocka billiga partipolitiska poänger. Förslagen är snarare en del i en mycket konstruktiv strävan att skydda svenska (och i förlängningen förhoppningsvis även utländska) medborgares rättigheter till personlig integritet. Detta understryks i det avslutande stycket i artikeln:

Centerpartiets förslag om att särskilja transittrafiken i kabelspaningen som välkomnades av bland andra Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag var öppningen som krävdes. Nu uppmanar vi centerpartiets och folkpartiets riksdagsgrupper att samarbeta för att övertyga regeringen om vad som krävs för att återställa förtroendet: tillsätt en parlamentarisk utredning. Om man sedan kallar det för att ”riva upp” eller ”ta ett omtag” spelar mindre roll.

Vill slutligen även citera Erik Hultins motivering för centern och folkpartiet att göra detta:

Att decimera sitt väljarstöd genom att drive igenom en lagstiftning som går på tvärs med grundläggande värderingar i två liberala partier är knappast detsamma som att visa sig regeringsduglig.

Det här inlägget postades i centeruppropet, FRA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *