Ny, kvinnlig vice statsminister i Danmark

Det meddelas idag, såsom spekulerats en längre tid och alltmer på sistone, att ordföranden för Konservative Folkeparti, tillika vice statsminister, Bendt Bendtsen avgår och avsäger sig därmed bägge dessa roller. Justitieminister Lene Espersen förväntas överta båda rollerna, och således får Danmark en kvinnlig vice statsminister. Lene är kompetent, och jag minns särskilt en situation i en valdebatt där hon fullständigt sneade ur på en ung man ur tokvänsterradikala enhedslisten, då denne menade att det våld och förstörelse som vänsterkids orsakat i Köpenhamn skulle vara polisens fel (minns inte hans namn men det kan kvitta för ögonblicket).

Bendt Bendtsen är en ganska okarismatisk figur som hållit sin position inte genom att begeistra partifolket, utan snarare genom att diplomatiskt hålla dem samman. När han nu ställer upp som kandidat till europaparlamentet, är det en naturlig och väntad avgång.

Brian Mikkelsen tar över Espersens uppdrag som justitieminister. Lene övertar, förutom vice statsministerrollen, även økonomi- og erhvervsministeriet, som motsvarar vårt näringsdepartement. Hon kommer alltså ha ganska exakt samma roll som vår egen Maud Olofsson. Det kan bli kul att se hur detta går. Jag är för.

Uppdatering: Sydsvenskan rapporterar oxå.

Uppdatering 2: 180 grader ser i Espersen den statsministerkandidat partiet aldrig hade.

Det här inlägget postades i Danmark, Konservative Folkeparti. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *