Rationella argument, jo jag tackar jag…

Ännu mer Danmark. Jag vet inte vad ni säger, men jag tycker att detta är lite så där. ”Östarbetarna kommer av sig själva, det gör inte ditt kollektivavtal”. Det är argument som dessa, för säkerhets skull understrukna av bäbisar iklädda slaviska mustascher, som skall få medlemsraset till de danska fackförbunden att vända.

Det är oklart hur tankegångarna gick när denna idé kläcktes. Varför inte bara visa upp en fullvuxen, orakad polack i snickarbyxor, med hammaren i den ena handen, ölen i den andra och säga att här har ni hotet hörni? Det hade liksom varit ärligare. Fagligt Fælles Forbund tycker uppenbarligen att skrämseltaktik, om än så subtil som man kunde förmå, är bättre än rationella argument för att locka medlemmar. Något säger mig att det inte kommer lyckas.Tyvärr är det en alltför vanlig taktik hos socialdemokratin: Det som kommer utifrån är per definition ett hot, och du måste skyddas från detta för att klara dig. Det är ingen tillfällighet att Sverigedemokraterna stjäl mest röster från sossarna; Jag menar inte att socialdemokratin är rasistisk, men nog har den både i Danmark och i Sverige försatt sig i fackets protektionistiska rävsax. Och protektionism och rasism är i grund och botten samma fenomen: Även om den protektionistiske socialdemokraten inte nödvändigtvis ogillar utlänningar, vill han inte dela med sig med dem sina chanser att förbättra sin lott i livet. Därmed gör han åtskillnad mellan sig och sin landsmän och de andra. Och vad är det om inte rasism?

Den här kampanjen säger allt om detta. Det finns som bekant en hel del främlingsfientlighet i den lågutbildade sektorn i Danmark, och 3F skäms inte för att utnyttja dessa strömningar.

Det är så lågt.

Det här inlägget postades i Danmark, facket, rasism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *