Jag sätter tusen spänn på att det finns någon där ute som tycker detta är helt OK!

Mycket Danmark nu. 180 grader meddelar att danska domare erkänner att de ofta utdelar mildare domar för kvinnor än för män som begått samma brott. Likhet inför lagen, minsann. Varför gör domare så? Beror det på någon slags grumlig föreställning om att män skulle vara mindre ”goda” än kvinnor? Att kvinnor i högre utsträckning skulle vara ”offer för omständigheterna”?

Nej, det är dumheter. Dina handlingar definierar dig, inte din bakgrund, och inget ursäktar sådan här diskriminering. Allra minst sådana taffliga genusfärgade fördomar. Uttalandet från en av domarna säger en hel del:

”Jeg må erkende, at jeg for så vidt angår straffelovsovertrædelser, hvor der er en valgmulighed’, for eksempel mellem betinget og ubetinget fængsel, har haft en tendens til behandle kvindelige førstegangslovovertrædere mere mildt end mandlige ditto – også når deres personlige forhold var tilsvarende,” lyder det eksempelvis fra en af byretsdommerne ifølge Ritzau.

OK, så du menar att personliga omständigheter skall tillåtas påverka domen? Mental ohälsa och dylikt, kan för all del tillåtas påverka själva straffet (exempelvis valet mellan tvångsvård eller fängelse). Men det är knappast det som den anonyme domaren syftar på här. Och det är ju det som är problemet – domarna tar med i beräkningen den skyldiges bakgrund, istället för att bara se till deras handlingar. Det är ungefär lika illa som hatbrott; att bedöma våld mot homosexuella enligt en annan måttstock än våld mot andra (vilket jag skrev om här). Skillnaden är att det i det fallet är offrets bakgrund man tar i beaktning istället för gärningsmannens.

Det är offermentalitetens fel. Både gärningsman och offer förses med en offerstämpel baserad på deras bakgrund, inte utifrån det brott som faktiskt begåtts. Det måste ske en uppgörelse med denna mentalitet. Om inte annat så för att skydda vår rättssäkerhet.

Skandal!

Det här inlägget postades i Danmark, den heteronormativa patriarkala könsmaktsstrukturen, Offermentalitet, rättsäkerhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *