Greed is good

Ser att Tv8 satt in gamla 80-talsklassikern ”Wall street” med Michael Douglas och Charlie Sheen på lördag. Känns inte som något slumpmässigt val. Filmen har redan omnämnts i debatten kring den pågående finanskrisen (återkommer eventuellt med länk. Red: Typ denna), och Douglas rollfigur Gordon Gekko utmålas som den renodlade nyliberalen hos folk som tror sig komma undan med denna absurda gestaltning. En motivation för en sådan förvanskning är Gekkos replik i filmen:

The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind.

För det första: Det finns bättre ord, Gordon. Självintresse, ambition, självförverkligande, och så vidare. Att eftersträva mycket av något behöver inte vara fel, inte heller när det gäller pengar.

För det andra: Jag håller i övrigt med honom i det han säger.

För det tredje: Hans girighet, för det är vad det handlar om i ordets riktiga bemärkelse, är inte god eller kreativ. Gordon Gekko är, för dem som inte sett filmen, en simpel tjuv. En tjuv i mångmiljonklassen förvisso, men likväl en tjuv. En tjuv som utnyttjar information för att stjäla människors rätteligen förvärvade tillgångar. Bara för att Gordon Gekko slänger sig med (någorlunda) liberalt tugg, betyder det inte att hans ideal eller handlingar är liberala.

Det är inte fel att sträva högt, bara att göra det på andras bekostnad. Ett annat perspektiv på den saken ges, som av en händelse, hos Peace, Love & Capitalism.

Det här inlägget postades i finanskrisen, Mediakritik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *