Jag vet inte hur mycket längre jag står ut i detta land

Aaaaarrrrghhh!

Detta är helt fantastiskt. Coca-Colas reklam för deras zero-cola, marknadsförd för unga män med temat ”break-up as it should be” har fällts för könsdiskriminering. Rådet tyckte att män framställdes som ytliga i sina förhållanden (jag känner mig djupt kränkt av coca-cola…) och kvinnorna behandlades i sin tur som sexualiserade (det är läsk-reklam, för bövelen!). Jag vill för övrigt gärna veta vilken kvinna som diskriminerats genom denna reklam. Visa mig henne!

Hursomhelst. Egentligen är det inget alls speciellt med detta beslut, det är precis lika idiotiskt som de hundratals andra vi kan läsa om på etiska rådets hemsida. Jag skyller faktiskt inte ens på ERK. ERK gör bara vad de måste (säkert med ett leende på läpparna, men likväl). Jag skyller på politikerna och lagstiftarna, för det är dem det är fel på.

Det är de som utgår från att människor inte kan tänka själva, och lagstiftar därefter.
Det är de som inte tycker att det räcker att folk själva kan välja att inte köpa en produkt som har reklam vars värderingar de inte delar.
Det är de som tycker att det är OK att tvinga av medborgarna skattepengar för att ge till verksamheter vars själva existensberättigande är att folk antas inte kunna ta egen ställning till information.
Det är de som inte fattar att de verksamheter de fäller bara får publicitet och uppmärksamhet genom domarna.
Det är de som vill påtvinga hela befolkningen sina statsfeministiska värderingar.
Det är de som inte respekterar yttrandefriheten.

Jag känner helt allvarligt att jag kvävs av detta paternalistiska samhällsklimat. För Guds skull – Kan ingen respektera att folk är, och tycker, olika? Det måste trots allt vara en av de mest fundamentala grunderna för ett fritt, demokratiskt samhälle.

Lägg ner etiska rådet, och gör det nu! Och all annan statlig opinionsbildning, när ni ändå håller på!

Tvi!

__________________

I min ilska har jag varit oklar kring några detaljer i texten. Det är självfallet Näringslivets etiska råd vi pratar om, alltså ett ickestatligt instrument för självsanering. Men detta existerar bara på grund av politikers hot om att lagstifta mot vissa sorters reklam. Alltså är det deras yttrandefrihetsfientliga tendenser och intentioner som framtvingar detta. Det är det menar med att det är politikernas fel, inte ERK:s. Jag menade alltså inte att ERK skulle vara statligt eller skattefinansierat, utan syftade på andra exempel på sådant (exempelvis kampanjen för ”mer jämställt” uttag av föräldraförsäkring).

Det här inlägget postades i den heteronormativa patriarkala könsmaktsstrukturen, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *