Stachanoviter och stalinister

Idag var sista dagen av Malmö konstmuseums utställning ”Under de röda fanorna”. För dem av er som inte fått se den, postar jag nu en samling bilder som jag tog på plats idag. Niklas var också med på konstbesöket och skriver läsvärt. Utställningen visar konst skapad under Stalintiden i Estland, och innehåller både propaganda och (får man förmoda) tysta protester.

En veritabel orgie i estnisk-sovjetiska propagandaplanscher. Majoriteten avbildar lyckliga arbetare, som hjältemodigt finner tillfredsställelse i att skapa välstånd för staten…

Denne stachanovit, en högpresterande föredömlig arbetare (självfallet fiktiv), arbetar sig in i det nazistisk/amerikanska/kapitalistiska ruttna pack som utgör fienden.

Närstudie på ”fienden”. Notera den nazistiska spindeln samt råttan.

Er käre bloggare brevid en förstamajplansch, avbildande Stalin och Mao.

Niklas poserar framför verket ”Säd åt staten” (ja, den heter faktiskt så!).

Mycket i bilderna fokuserade på barn och barndom, som var centrala för Stalin i hans propaganda. Tyvärr avspeglade utställningen en viss cynism i den inställningen.

Driftiga, på gränsen till orealistiskt driftiga, och heroiskt framställda barn ägnar sig åt modellplansbygge…

… men sen kommer den andra aspekten. Avbildade barnsoldater.

Denna byst kallas ”pionjär”. Kan inte låta bli att tänka på det jag skrev häromdagen: Hamas-barnprogrammet ”morgondagens pionjärer” som uppmanar barn att bli martyrer för Palestina.

Kollektivismen, oavsett om det handlar om socialism, nationalism eller religiös fundamentalism går alltid ut på att alla människor, även små barn, bara är redskap för landet, staten, klassen, religionen, ideologin eller rasen. Detta, om något, framgick tydligt av utställningen.

Min favorit var nog denna. På gatan utanför pågår vad jag föreställer mig är ett förstamajtåg. Inne på kaféet sitter de mindre begeistrade medborgarna och är deprimerade. Mannen i centrum vänder sig bort i avsmak. Socialrealistiskt så det förslår. Men betydligt närmare sanningen än propagandan överst i inlägget.

Det här inlägget postades i Kommunism, Malmö. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *