Manifestation framgångsrikt genomförd (på andra försöket)

Deltog idag i en manifestation för yttrandefrihet och Israels rätt att existera, efter att ha fått tips om detta hos Aqurette. För två veckor sen försökte man genomföra en liknande manifestation, som fick avbrytas pga att motdemonstranter (som förstås saknade tillstånd) kastade ägg och glas, sköt raketer, m.m. Detta rapporterade min gode vän Volkan om på sin blogg (hade själv inte möjlighet att vara med då).

Den gången misslyckades polisen. Istället för att köra bort bråkmakarna, fick de fredliga ge sig av. Den här gången tog man hotbilden på allvar, och det fanns all anledning. Sydsvenskan rapporterar om stök och gripanden.


Bakom avspärrningarna ropades ”leve Hamas” och ”Israel terrorister”.


De som inte skanderade verkade ändå inte ha några problem att stå sida vid sida med terrorkramarna.


Varför maskera sig om man har ärliga avsikter?


”Vilken sida står du för?” fick jag frågan. ”Yttrandefrihetens” svarade jag, men fick förstås precisera att det var Israel jag syftade på. Jag ser mig inte som Israel-positiv, snarare Hamas- och terror-negativ, men hårdraget, såsom i denna situation, var svaret klart: det är samma sak. Jag slapp visitation, till skillnad från dem före mig. Ser väl ärlig ut, antar jag.


Området kring Stortorget i centrala Malmö var till stora delar avstängt.


Niklas gjorde mig sällskap.


En hyfsat stor folksamling hade vågat trotsa ”gatans parlament”. Att inte låta sig tystas av dem som ser våld som en legitim politisk metod var ett av manifestationens teman.


”Tack för senast, grisjävlar” står det. Känns som om allt polisen utsätter dessa människor för är självförvållat. Kort in i manifestationen avfyrades en fyrverkeriraket som detonerade ovanför våra huvuden.


En stund senare detonerade en smällare och därefter en till. Polisen ryckte in och körde iväg vissa av motdemonstranterna (fick vi intryck av i alla fall). Birgitta Ohlsson fortsatte tala, utan att pausa för våldsmakarna. Birgitta höll ett mycket bra tal och visade på ett bra sätt problemen vi står inför.


Jag respekterar alla åsikter om att Israel har ihjäl civila, etc. Men samtal måste kunna föras på ett fredligt sätt, aldrig med våld. Fred och demokrati blir omöjligt under sådana former.


En alltför vanlig syn i Malmö det senaste året. Var somligas avsikter ligger torde stå klart.

____
Uppdatering: Aqurette bildrapporterar här.

________
Uppdatering 2: Volkan har youtube-klipp från Birgitta Ohlssons och Olle Schmidts tal i detta inlägg. I Birgitta Ohlssons tal hörs två kraftfulla knallar från någon slags smällare/sprängladdningar som briserar (5:45 resp 8 min in) men Birgitta drar inte ens efter andan, utan fortsätter bara sitt tal.

Tuff tjej.

Det här inlägget postades i Israel-Palestinakonflikten, Malmö, terrorism, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *