Dagbok från mitten

DR, Danmarks motsvarighet till Svt och SR, visade igår en dokumentär om lanseringen av Ny Alliance (om filmen funkar dåligt med firefox, använd IE). Det är historien om lanseringen av ett parti som försökte bryta den danska blockpolitiken och omintetgöra Dansk Folkepartis inflytande – och misslyckades.

Personligen kan jag inte låta bli att tänka på Svt:s dokumentär om Feministiskt Initiativ. Även om partierna är mycket olika, är deras snabba uppgång och fall mycket lika. Båda partierna såg vid lanseringen fantastiska opinionssiffror, och i båda fallen kan det ha bidragit till undergången. Hybris och övermod efter framgångarna, eller bara oförmåga att korrekt analysera den allmänna opinionen?

I bägge fallen rör det sig också om en ”viljornas kamp” (för övrigt titeln på F!-dokumentären), då de styrande var oense om inriktningen för det nya partiet.

Troligtvis finns det en hel del att lära sig här för de som ägnar sig åt politik. Med allt detta i åtanke ter sig mp, vårt nyaste riksdagsparti, som ett rent mirakel genom sin blotta existens.

Det här inlägget postades i Danmark, Ny Alliance. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *