Ridån upp för Danmarks Gordon Brown

Så var det officiellt, precis som Sydsvenskan skriver (och faktiskt därigenom förekommer Berlingske Tidende!). Anders Fogh Rasmussen avgår som Danmarks statsminister och blir chef för NATO. Det får man i alla fall utgå ifrån nu när han faktiskt lagt fram sin kandidatur till slut, dagar efter Turkiet dragit tillbaka sina invändningar. Det har spekulerats i månader kring detta, och alla utom Fogh själv har sagt att han är kandidat till posten, vilket han förstås visade sig vara till slut, trots sina nekanden.

Därmed kommer finansminister Lars Løkke Rasmussen ta över, och blir således den tredje i raden av danska statministrar med Rasmussen som efternamn (först var Poul Nyrup Rasmussen). Han är rejält impopulär efter finanskris, kollapsad bostadsmarknad och saltade krognotor på skattebetalarnas bekostnad, och jag har redan tidigare påpekat likheterna med Gordon Brown, också han tidigare finansminister och ”kronprins” till regeringschefsposten. Att Løkke inte vunnit posten på ”egna meriter” utan tagit över efter Fogh på samma sätt som Brown efter Blair är ammunition som oppositionen inte är sen att utnyttja. Och Løkke tänker inte utlysa nyval, då detta i nuvarande opinionsläge skulle resultera i maktskifte. Hans enda chans att sitta kvar är att göra en strålande insats under de år som kvarstår och därigenom visa sin duglighet.

Jag förutspår en nedgång för Venstre i valet 2011, och en relativ omfördelning av styrka till lillebror konservative folkeparti, som kanske kan bli nytt statsministerparti, under förutsättning att det inte blir maktskifte. Det senare ter sig tyvärr allt mer troligt. Men vad som helst kan hända i dansk politik. För egen del hoppas jag på liberala framgångar, och det är långt till 2011.

Det här inlägget postades i Danmark, Lars Løkke Rasmussen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *