Jag är rådvill och behöver fundera

Jag ska inte göra någon hemlighet av saken. Jag överväger på allvar att avsluta mitt medlemskap i centerpartiet. Besvikelserna de senaste två åren har varit många, både på partiet och på regeringen och beslutet i integritetsfrågan på stämman i helgen blev kanske droppen. Kanske är någon annan form av engagemang lämpligare för mig.

Jag anser inte att partilojalitet är någon dygd, tvärtom skall partiet förtjäna mitt engagemang. Och gör det inte det, är det min plikt mot mig själv att avsluta detta engagemang. Jag har aldrig, och kommer aldrig känna lojalitet till en organisation eller ett parti. Till goda vänner och partikamrater, visst. Men aldrig till en organisation eller ”rörelse”.

Faktum är, och det slår mig, att det är denna satans lojalitet som får en majoritet av delegaterna att acceptera den friserade versionen av FRA-lagen. Det är, om jag får vara elak, bara välvilja mot partiet och ledningen som gör att medlemmarna inte gör det till centerpolitik att riva upp FRA-lagen. Det är lismande, ryggdunkande, kollektivism och jasägarmentalitet. Och det är dessvärre så svensk politik fungerar. Jasägare belönas.

Och det talas ju om att centern gått, och fortsätter att gå, åt höger. Vilket förstås är bra, förutsatt att man med ”höger” menar liberalism (vilket ju inte är självklart). Men ibland undrar jag hur välförankrad den rörelsen verkligen är. Jag tror att många bara röstar som de förväntas uppifrån, snarare än att rösta med hjärnan. Följer ledaren, strategen (jag gillar Maud mycket, men folk måste tänka själva också). Som Dick Erixon skriver: Det saknas en ideologisk diskussion i partiet. Ja, jag tror det också. Å andra sidan kan man kanske säga detsamma om m och fp. Jag vet inte. Mer ideologi behövs i svensk politik, och detta stämmobeslut var inte ideologiskt förankrat.

Trots allt detta, är det ändå ett stort beslut. Ett beslut som inte med lätthet kan eller bör dras tillbaka i framtiden och som därför ej skall fattas förhastat. Mina ideal måste i slutänden vara vägledande.

Det är mycket svårt att uppbåda engagemang som bara motvilligt infinner sig. Samtidigt har Staffan Danielsson en poäng. Det krävs tålamod för att påverka. Men jag kan inte kompromissa med mina värderingar. Eller som Björn skriver: Jag kan inte dagtinga med mitt samvete.

På torsdag åker jag ut till sommarstugan i en vecka, och det känns välbehövligt. Jag kommer använda tiden till att bestämma mig för hur mitt politiska engagemang skall se ut i framtiden. Om jag ska vara kvar eller ej, och vad jag eventuellt ska göra istället. För engagemanget finns kvar, trots allt. Under denna tid välkomnar jag alla råd från vänner, partikamrater och andra vars synpunkter ni vet att jag respekterar. Vill ni inte kommentera här på bloggen får ni gärna mejla istället.

Slutligen anser jag (förmätet, men så’n är jag) att människor som jag behövs i svensk politik. Politikerbroilers bör inte styra landet. Likväl riskerar svensk politik nu att bli ”mig fattigare”.

Jag återkommer i frågan.

Det här inlägget postades i Centern. Bokmärk permalänken.

6 svar till Jag är rådvill och behöver fundera

 1. Karl Malmqvist skriver:

  Hmm… Eftersom jag röstade ”fel” i FRA-frågan så kanske inte mitt råd väger så tungt, men ändå: Jag skulle gärna se att du stannade kvar. Vi är överens om att mer ideologi behövs, även om vi inte är överens om vad det ”mest liberala” är när det gäller just FRA. Stay!

 2. Erik Hultin skriver:

  Brukar faktiskt väldigt sällan roa mig med att länka till min egen blogg, men jag fick mig i alla fall ett skratt imorse. http://erikhultin.se/05/fra-pa-fingrarn.php

 3. Niklas Lindgren skriver:

  halloj martin
  Jag förstår dina kval. När det gäller hur mycket man skall tåla så håller jag med de övriga att de måste man naturligtvis känna själv. Min övertygelse är dock fortfarande att i ett etablerat parti så har man större chans att påverka än utanför.

  Däremot tycker jag att din kritik mot att centern inte har någon intern ideologisk diskussion är betydligt mer träffande och allvarligare. Ett exempel på att du har rätt är ju förövrigt att partiet knappast säger ett knyst om utrikes händelser i jämförelse med både fp och M.
  Det är intellektuellt utarmande och har även fått mig att fundera.

 4. Erika Hedblom skriver:

  Jag hoppas att du stannar kvar och skapar den förbättringen som du önskar. När jag satt i CHF styrelsen så började vi dra i frågan att ha tre terminer. Det var väl en 10 år sedan nu. Denna stämma så togs det beslut om att Centerpartiet står bakom det. Kanske inte en lika het fråga som det du tar upp. Men jag vill ändå visa att förändring sker sakta men säker. För oss i Malmö är du oerhört viktig. Hoppas att du känner att du vill vara med och kämpa på för att få ett maktskift i Malmö. Vi måste hjälpas åt att få bort sossarna från makten här och du skulle kunna göra så mycket för att lyckas med detta.

 5. bassem skriver:

  Hej Martin,

  jag förstår din vånda, jag har själv varit i samma situation och vet hur svårt beslutet är att stanna och försöka påverka eller lämna. Jag gillar dig och tycker att du är en av personerna ska som ska vara vårt ansikte utåt i valet 2010. Trots min önskan om att ha kvar dig i Malmöcentern så respekterar jag att du vill ta dig en ordentlig funderare kring ditt engagemang.

  varma hälsningar // Bassem

 6. Inge skriver:

  Jag kommer att stanna kvar och kämpa för ett bättre C, men i det kommande valet faller nog min röst på piratpartiet. Mitt samvete väger tyngst.

  Du behövs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *