Anne-Marie Pålsson ställer inte upp för omval

Det finns vissa människor inom svensk politik och debatt som jag har den allra högsta respekt för. Kanske högst av alla dessa hamnar moderata riksdagskvinnan Anne-Marie Pålsson. Hon är en äkta demokratikämpe och dessutom gammal lärare till mig i nationalekonomi vid Lunds universitet. Fast hon har lärt mig viktigare saker än ”finansiella marknadernas juridik, 5p”.

Det var nämligen Anne-Marie Pålsson som – i skrift och öga mot öga – på allvar gav mig insikt i de djupa bristerna i svensk demokrati och rättighetsskydd. Hon är kort sagt en fantastisk kvinna.

Hon skräder inte orden, när hon idag skriver på Newsmill om sitt beslut att inte ställa upp till omval till riksdagen, vilket hennes parti ville tysta ner. Det känns nästan dumt att citera, läs hela istället.

Märkligt att detta kommer precis just nu när jag står och väger med mitt medlemskap. Man fylls ju inte av hopp och tillförsikt inför partiväsendet, direkt. Inte för att något som helst nytt framkommit egentligen, men det är ändå ett sammanträffande som liknar en tanke. I alla fall för mig.

Låt mig här upprepa vad jag just mejlade till Anne-Marie: Jag förstår och respekterar till hundra procent hennes beslut. Men hoppas att hon inte försvinner från debatten.

Två dagar efter FRA-omröstningen i riksdagen skrev jag:

Allt jag företar mig vad gäller politiskt arbete hädanefter kommer utgå från [att det undermåliga grundlagsmässiga rättighetsskyddet måste stärkas], och den politiska plattform jag väljer kommer inte vara något undantag från detta.

Detta står jag fast vid. Det är bra att bli påmind ibland.

Det här inlägget postades i Anne-Marie Pålsson, Centern, demokrati, grundlagen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *