Dansk statslig opinionsbildning del II

Apropå det jag skrev här. Hos 180 grader hittar jag detta inlägg, med ett klipp av en av de tv-reklamer som väckt uppmärksamhet. Regeringspartiet Venstres (som alltså är ansvarliga för kampanjen genom statsministeriet) folketingsmedlem Sophie Løhde säger:

”Staten bruger jo ikke penge på at skabe debat… Staten bruger i det konkrete tilfælde penge på at fortælle folk, hvad de skal stemme. Det hænger ganske enkelt ikke sammen i et land, som ynder at kalde sig selv for demokratisk.”

Och så filmen:

…alltså, visst är den skojig. Men det gör inte saken bättre. Statlig opinionsbildning är vidrigt. Människor har rätt till sin egen åsikt, och till sina egna pengar. Antingen är en individ redan av ”rätt” åsikt, och då handlar det bara om slöseri (och stöld om ni frågar mig). Eller så har vederbörande annan åsikt och avtvingas därmed pengar för att ”omvändas”, vilket är fullständigt respektlöst mot dennes åsiktsfrihet.

Information är en sak. Men detta är inte information, det finns ett tydligt politiskt budskap. Folk skall inte avtvingas skattepengar för att med dessas hjälp drivas till en viss åsikt. Detta hör hemma i Sovjet. Inte Danmark.

Uppdatering:Det där jag skrev i förra inlägget om att jag gärna ser att förslaget går igenom är en sanning med stark modifikation. Under andra omständigheter, ja. Men jag tycker att såna här tilltag skall straffa sig, och det kommer de nog att göra också.

Det här inlägget postades i Danmark, statlig opinionsbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *