Statlig opinionsbildning inför dansk folkomröstning

Det är ju förstås så att även Danmark röstar till europaparlamentet den 7:e juni. Inför detta skall danskarna även ta ställning i en folkomröstning. De ska nämligen rösta om huruvida grundlagen skall ändras för att, liksom i Sverige, tillåta kvinnlig tronföljd på samma villkor som för män. Alltså, Danmark har förstås en kvinnlig drottning redan nu, Margrethe. Men hon hade inte blivit drottning om hon hade haft manliga syskon, även om dessa varit yngre. Som parantes kan nämnas att hennes kusin Prins Knud för övrigt skulle ha blivit kung, men blev inte det eftersom han ansågs lite korkad (skojig historia, läs gärna).

I samband med detta uppmanas danskarna bestämma sig om hur de vill att kungahuset skall styras i framtiden, genom en kampanj i tv, tidningar och i det offentliga rummet. Ett exempel på det senare är denna bild som jag tog i morse, som innehåller en småskojig ordvits:

Ta’ lige stilling d. 7. juni.

Ta ställning! uppmanas danskarna. Ordet ”lige”, i det här sammanhanget är ett sån’t där extraord som danskarna gödslar med och som kan betyda lite olika saker och slängas in lite var som. Men här kommer ordvitsen:

”Ligestilling” betyder jämlikhet.

Helt plötsligt är ordvitsen inte lika skojig längre. Försöker staten berätta för folk hur de ska rösta? För jämlikhet kan väl bara betyda lika rättigheter, och det måste ju innebära ett JA, inte sant? Rösta för jämlikhet. Ta’ lige stilling. Ingen kan väl vara emot jämställdhet, heller? Och det betyder: Rösta för en könsneutral tronföljd.

Jag läser strax därefter i en dansk gratistidning att fler reagerar som jag.

”Det, der går mig på, er at den danske stat har betalt en tilbagevendende reklame i tv for vores skattepenge, der lægger op til, at hvis du ikke stemmer for en forændring av den nuværende lov, er du en imod kvinder, ligestilling, eller også er du bare dum!”

Helt rätt. Ändamålen helgar aldrig medlen och staten skall inte bedriva opinionsbildning. I Danmark måste folket godkänna grundlagsändringar. Det tycker uppenbarligen politikerna är frustrerande, då de känner att de måste övertyga dem genom att använda deras egna skattepengar.
Man kan bli fly förbannad för mindre.
För min del får det dock gärna bli ett ja, jag menar varför inte. Jag anser förvisso att monarkin skall avskaffas, men det hör ju egentligen inte till saken.
För övrigt verkar det som att den nya tronfølgeloven kommer falla. Valdeltagandet förväntas inte nå upp till de 40% som krävs för en grundlagsändrande folkomröstning. De stackars politikerna får inte som de vill den här gången.

Men statlig opinionsbildning är fortfarande inte OK. Oavsett syfte. Jag anser att det ska vara förbjudet.

Det här inlägget postades i Danmark, Europaparlamentsvalet, grundlagen, statlig opinionsbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *