Jämställd tronföljd – en paradox?

Tronfølgeloven, som jag skrev om här och här, gick igenom. Med ett nödrop uppnådde man 40% valdeltagande, så att folkomröstningen blev giltig. Nåja, bortsett från danska regeringens övertygningskampanj är det väl bra att det blev så.

Men lite intressant är det som dronning Margrethes make, prins Henrik, påpekar:

Jeg håber, at mænd vil blive lige så ligestillede som piger.

Han syftar förstås på sin egen position som drottninggemål. Ja, prinsen är ju bara prins, inte kung. Detta eftersom han är ingift. Men omvänt råder förstås det motsatta förhållandet i våra nordiska länder: Ingifta kvinnor blir minsann drottningar. En diskriminering av män, tycker prins Henrik.

Kan ju inte påstå att han har fel, förstås, det är givetvis diskriminering. Alltså byter man, genom att rösta för ändringen av grundlagen, en diskriminering mot en annan*. Dock kan man ju fråga sig om det danska folket eller det svenska, för den delen likalättvindigt skulle rösta igenom en sån lag. Vissa motsätter sig nog en sån tanke av traditionella skäl och röstar nej.

Detta illustrerar, om ni frågar mig, det ålderdomliga i monarkin. Konservativa väljare kanske medvetet eller omedvetet känner att en kung alltid står över en drottning, och att det därför vore fel att låta en ingift bli kung, då han inte har arvsrätt att inneha en högre ställning än sin gemål, och kanske inte ens (såsom i dessa dagar) har ”blått blod”.

Ja, ni hajar. Jag vet inte ens var jag ska börja att dissikera det galna i sådana tankar, men misstänker nog att en och annan smygrojalist hyser dem. Till slut blir det en absurd paradox, och demonstrerar att gamla tiders envåldshärskare och dessas ättlingar inte har någon plats i en liberal demokrati med lika rättigheter för alla.

Men det var kanske inte den poängen prins Henrik ville göra?

* Jaja, jag vet. Man gör sig av med en diskriminering utan att göra sig av med en annan. Men det sabbar flödet i texten, ju.

Det här inlägget postades i Danmark, monarki, statlig opinionsbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *