Stoltheten över att vara centerpartist

Ja, det har ju varit lite så där med den på sistone. Ni vet varför så jag tänker inte gå in på det här.

Dagen började ju så bra. med ett stort fett plus på stolthetskontot. Mauds starka och rakryggada insats, med en tydlig liberal utgångspunkt som leder till vad som kan blir en riktigt bra lösning för Sverige, SAAB och Trollhättan.

Men sen kommer ett stolpskott så felskruvat att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Integritetsvärnare såsom piratpartister – eller bara kort och gott ”unga män” – är tydligen att jämföra med våldtäktsmän. Det var länge sen jag såg ett så fullständigt snedseglat uttalande från en hög politiker på den borgerliga planhalvan.

Alltså det är bara så dumt, det är det dummaste jag läst på jag vet inte hur länge. Jag orkar inte ens förklara varför, och jag tror inte jag behöver. I skrivande stund har Annikas inlägg över hundra kommentarer som alla stämmer in i samma förbluffade kör, så poängen torde framgå för henne. Jag kan istället bara instämma i de röster som ger uttryck för att åsikter som dessa inte hör hemma på valbar plats. Jag är ledsen, men så är det bara.

Annika publicerar en ursäkt. Men jag kan inte skaka känslan av att det är de ofärdiga tankarna som är de ärligaste. Ursäkt eller ej, hon klumpar fortfarande ihop människor utifrån kollektiv eller grupptillhörighet (ungefär som om jag skulle ha något gemensamt med alla andra unga män).

En bra kommentar om detta är Pers.

Jag tycker det är olyckligt att ställa olika engagemang mot varandra. Det är lite som att det skulle vara fult att vara engagerad för munkar i Burma när tusentals barn svälter någon annanstans.

Johan:

Allt detta överskuggas dock av Annika Qarlssons märkliga ”analys”, som förvärras av den halvkvävda ”ursäkten” i vilken hon visar att hon verkligen inte förstår de principiella implikationerna av hennes… tja.. ”analys”.

Lika IDIOTISKT är det att klumpa ihop ”unga män” och påstå att dessa bär ett kollektivt ansvar för våldtäkter, som det är att vilja hindra invandring med hänvisning till att invandrare begår brott.

Magnus som först lade märke till haveriet bjuder på en klockren politisk analys av det hela:

Därför blir jag arg. Hade Annika Qarlsson engagerat sig tillräckligt i dessa frågor och stått upp för de öppenhetsfrågor vi gick till val på hade inte så många röstat på piratpartiet. Dessutom tror jag att många håller med mig och förmodligen också piratpartiet att det är sjukt att femton poliser ska förflyttas för att jaga fildelare istället för att lösa och förebygga tunga brott som våldtäkter.

Hursomhelst visar detta något som vi redan visste. Det är uppenbart att många i Centerpartiets topp inte alls förstått varför valet gick dåligt.

Det är inte piratpartiets fel. Det är ert eget fel att piratpartiet ens behöver existera.

Vi är ju många unga integritetsvärnande centerpartister (bland annat vi i centeruppropet) som följer viktiga bloggar, och därmed får insikt i vad som sker i politiken, för denna utspelar sig allt oftare på nätet. På sätt och vis kan man säga – eftersom nätet skänker kontakt med så många människor – att man får en mer rättvisande bild av politiken på det viset än av att bara prata med sina riksdagskollegor. Jag tror att man måste vara del av internetgenerationen (som inte har något med ålder att göra) både för att förstå vad som händer opinionsmässigt (piratpartiets valrörelse var till stor del digital) och för att förstå varför integritetsfrågorna är så viktiga.

Jag tror inte att den genomsnittlige riksdagsledamoten har den insikten, och Annika Qarlsson agerar definitivt inte som om hon har det när hon i missriktat agg mot piratpartiet avslöjar riktigt fula värderingar.

Jag har tidigare skrivit att väljarnas förtroende för centerpartiet är skadat. Måste tyvärr efter detta säga detsamma om mitt förtroende för Annika Qarlsson.

Det här inlägget postades i Centern, den heteronormativa patriarkala könsmaktsstrukturen, piratpartiet. Bokmärk permalänken.

4 svar till Stoltheten över att vara centerpartist

 1. Anonymous skriver:

  Qarlssons uttalande förstärker bara min misstro till Centerns duglighet i integritetsfrågor.

  Detta ha skadat centern mer än vad ni ens kan börja försöka förstå.

  Århundradets dummaste uttalande!
  Inga ursäkter i världen räddar henne och centern nu. Ni kommer störtdyka i nästa val. Faktum!

 2. Ol' Dirty $venne skriver:

  Visst är det så. Men säg inte "ni". Jag förstår mer än väl. Jag har försökt förklara för de övriga i partiet i över ett år nu.

 3. Anonymous skriver:

  Det allra sorgligaste är att AQ inte alls publicerat en ursäkt utan ytterligare en skymfning (det hon "menade" var att unga män inte bryr sig om våldtäkter, iallafall inte lika mycket som integritet på internet).

  Nä, centern är körd för alla med lite vett och sans. AQ är ju trots allt en av deras frontpersoner – framröstad och stöttad. Vad säger det om partiet som helhet? Bort med henne NU och kanske, men bara kanske, kan lite av det helt försvinna förtroendet återtas.

 4. Fredrik Larsson skriver:

  Njae – uttalandet är bortom alla gränser dumt men inte det dummaste Centern gjort på länge.

  Den platsen tar Torstensson när hon glad i luvan tar ton på upphovsrättsfesten och kommenterar pågående rättsfall.

  Annikas uttalande är bara ett tecken på mycket stor otur vid tankearbete av en riksdagsrepresentant och kanske också ett tecken på underliggande värderingar emedan Torstenssons är ett juridiskt klavertramp av en regerande minister.

  Med sådana motståndare 2010 behöver inte PP några vänner.

  Mvh
  Fredrik Larsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *