Baconälskarna Bannar Burkan?

Ja, kära läsare, alliterationen fortsätter… 😉

Nu är det på väg att spåra ut i grannlandet. Egentligen är jag trött på att kommentera populistisk islamkritisk dansk retorik, det är så att säga vardagsmat här.

Men detta är viktigt.

Det börjar bli tydligt att det var tur att Naser Khader lämnade Liberal Alliance. Dagar efter hans tillträde som integrationsordfører (integrationspolitisk talesman) i Konservative Folkeparti, kommer han med ett utspel om att förbjuda bärandet av det muslimska klädesplagget burka i det offentliga rummet. Ett utspel som nu kan komma att presenteras som ett skarpt förslag från Konservative Folkepartis partiordförande partiordförande, vice statsminister Lene Espersen.

Det skall egentligen inte behöva sägas: Statliga påbud och förbud om vad människor skall, respektive inte skall, bära för slags kläder hör inte hemma i ett fritt samhälle. För övrigt kan sägas, i de fall det förekommer patriarkalt förtryck i muslimska äktenskap, att denna situation knappast förbättras av ett förbud. Då är det inte otänkbart att föreställa sig att en förtryckande äktaman (för det är ju förtryck vi snackar om här) helt enkelt skulle förbjuda sin fru att gå utomhus. Vidare skulle naturligtvis ett förbud försämra integrationen, och vidga klyftan mellan invandrare och danskar, särskilt då många kommer från länder där olika former av förtryck faktiskt är vanliga. Att danska staten bedriver snarlikt förtryck övertygar dem knappast om demokratins förtjänster! För att inte tala om de kvinnor som faktiskt gillar sin burka (ska inte de respekteras?).

Är burkan ett stort problem i Danmark?

Nej. Uppskattningar säger att endast omkring 50-100 kvinnor i landet ens benyttjar plagget ifråga. Det är således en antifråga.

Vill Naser Khader med detta förslag lösa ett viktigt integrationsproblem?

Nej. Som jag redan påpekat, skulle förslaget snarast få motsatt effekt om det genomfördes. Förslaget skall ses i ljuset av demagogisk positionering i det politiska landskapet. K vill ta röster från DF, och därför gör de detta utspel och låter ”perkern” (blatten) Khader stå för det och undviker på så vis att få rasismens hårda dom över sig. Återigen, vi snackar om dagar sen karl’n tillträdde på posten som integrationspolitisk talesman. Därefter har många konservativa, som traditionellt varit emot förslag som detta, offentligt omfamnat idén – Inte minst Lene Espersen.

Men priset tar nog justitieminister Brian Mikkelsen, också han konservativ, när han kovänder i frågan och för fram som argument att burkan utgör en trafikfara (!)…

…då den skymmer sikten åt sidorna.

Detta kan man förstås skratta åt (eller sucka, eller gråta, eller dunka huvudet mot väggen). Mindre lustigt är att detta konservativa förslag riskerar bli verklighet, då det backas upp av DF (förstås) och sossarna, och det skulle inte förvåna mig om Socialistisk Folkeparti – med populistiske Villy Søvndal i spetsen – snart också ger sitt stöd åt förslaget.

Mest avgörande är förstås vad det andra regeringspartiet, Venstre, tycker. Statsminister Lars Løkke Rasmussen än så länge avstått från kommentar, medan hans partikamrat, folketingsmedlemmen Søren Pind sågar förslaget. Partiet har tidigare avvisat förbud mot burka och således kan det vara upplagt för konflikt inom regeringen. Därför säger Dansk Folkeparti nu att de kommer lägga fram förslaget om inte K gör det (vilket är fullt möjligt då Lene Espersen stött på – från hennes perspektiv – oväntat mycket problem).

Faktum kvarstår att en Folketingsmajoritet troligtvis stödjer eländet (och sorgligt nog även den allmänna opinionen). Snart kan därför Danmark ha ett förbud mot något som inte ens är ett riktigt problem i landet, ett förbud som därtill innebär en kränkning av den personliga friheten. Hur det står till med kränkningen av den danska grundlagen blir jag tvungen att återkomma till, men vi kan ju alltid hoppas att förslaget skulle falla där (vissa tror det).

Hursomhelst. Jag blir inte klok på danskarna. Jag uppskattar att de står upp för yttrandefriheten under exempelvis Muhammedkrisen, men varför envisas de med att problematisera saker som inte ens är ”problem” (åtminstone inte i jämförelse med större problem)?. Som sagt är burkabärarna försvinnande få, och statistiken visar att invandrare i Danmark integreras i arbetslivet i mycket snabbare grad än invandrare i Sverige, ja, de arbetar i nästan samma utsträckning som etniska danskar.

Det enkla svaret är att det är Dansk Folkepartis fel, och deras retorik.

Men det mer djupgående svaret kanske kan vara att det beror på den konflikt som obönhörligen uppstår, mellan ett folk som definierar sig utifrån sin kärlek till att äta fläskkött, och en religion som förbjuder det… 😉

Jag återkommer med uppdatering om händelseutvecklingen.

Det här inlägget postades i Danmark, Dansk Folkeparti, integration, Islam, Naser Khader. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *