Jag hoppas att de överklagar

Hovrätten fastslår idag att Sveriges Lantbruksuniversitet inte har rätt att diskriminera kvinnor i antagningsprocessen till veterinärutbildningen. Det är utmärkt. Veterinärutbildningen är en av de populäraste utbildningarna i landet, och en av de svåraste att komma in på. Detta beror i sin tur på att veterinäryrket är ett drömyrke för många unga människor. Av dessa är råkar en överväldigande majoritet vara av kvinnligt kön. Detta faktum har jag inga som helst synpunkter på, men ledningen för SLU verkar tycka att detta är ett problem.

Eller, om vi ska vara rättvisa, är det Staten som ser det som ett problem, eftersom ledningen vilar sitt beslut på lagrum som fastslår att jämställdhet skall eftersträvas. Huruvida skolledningen fröjdades åt att leka gud med människors framtid eller ej låter jag vara osagt eftersom jag inte har någon insikt om deras personliga mål.

Huvudregeln i lagen är att diskriminering på grund av kön kan tillåtas om det finns ett särskilt intresse som uppenbarligen är viktigare än intresset att förhindra diskriminering i högskolan.

För jämställdhet krävs alltså diskriminering. En motsägelse som heter duga, kan man konstatera.

Lagstiftningen bör eftersträva att någorlunda sammanstämma med det som så tjusigt brukar kallas ”den allmänna rättsuppfattningen”. Något som alltså inte kan sägas gälla idag, under rådande inkonsekvens. En bra början hade varit att utforma lagstiftningen så att dess konsekvenser kan sägas vara moraliskt försvarbara. Att kvinnor som anstränger sig för att komma in på veterinärutbildningen ska straffas, bara för att män inte anstränger sig lika hårt för detsamma, kan knappast kallas det.

Man skall inte straffa människor för vad andra människor gör (eller – som i detta fall – inte gör). Kvotering är vidrigt och jämn könsfördelning kan aldrig vara ett självändamål inom en yrkesgrupp. Bäst veterinär är den som är mest lämpad. Vad man har mellan benen ska inte avgöra.

Denna inkonsekvens kan inte bestå. Det vore bra med ett HD-prejudikat på detta för att slå fast vad som faktiskt gäller. Därför hoppas jag på att SLU överklagar detta utmärkta domslut.

Det här inlägget postades i den heteronormativa patriarkala könsmaktsstrukturen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *