DF-MEP: Sänd valobservatörer till Sverige!

Dansk Folkepartis relativt nybakade europaparlamentsledamot Morten Messerschmidt (ja, det är hans riktiga namn) anser att Europaparlamentet borde sända valobservatörer till Sverige. Detta eftersom vi inte bara har en valsedel vid våra val, utan en för varje parti – och att väljaren därmed måste ta valsedeln för det parti han eller hon tänker rösta på inför allas åsyn.

I et brev til parlamentets formand, polakken Jerzy Buzak, beder han EU sende observatører til Sverige for at overvåge det kommende valg til Rigsdagen i 2010.

»Jeg ønsker ikke at miskreditere den generelle vilje til demokrati i Sverige«, skriver Morten Messerschmidt.

»Men efterhånden er billedet af Sveriges måde at håndtere mindre – og navnlig indvandringskritiske – partier på blevet så grumset, tvetydig og omgærdet af rygter, at det må være i Sveriges egen interesse at få systemet tjekket efter af uafhængige observatører«.

Vi svenskar vet ju förstås att detta dilemma enkelt kan kringgås genom att plocka på sig valsedlar för många olika partier (och kanske en blanksedel därtill) och på så vis sprida tvivel om ens valpreferenser för betraktarna. Har man masat sig till vallokalen torde de flesta kunna räkna ut att man antingen har tänkt rösta på ett av partierna eller, åtminstone, blankt. Få tomma kuvert lämnas in till valförrättarna, och skedde så torde det kvitta.

Kanske är Messerschmidt orolig över att potentiella väljare till SD får kalla fötter inför valförrättarnas dömande blickar. Det må så vara. Å andra sidan finns alla möjliga partier att rösta på som skulle kunna tänkas frambringa skamkänslor (inte minst vissa partier utanför riksdagen). I så fall kan man alltid, om ovanstående lösning inte förslår, ta en blank röst och skriva dit SD om man nu så gärna vill rösta på dem.  Messerschmidts kritik torde därmed kunna avfärdas som ett försök att ännu en gång spela offerkortet och därigenom sprida sin främlingsfientliga agenda till sitt grannland Sverige.

Det här inlägget postades i Danmark, Dansk Folkeparti, demokrati, främlingsfientlighet. Bokmärk permalänken.

3 svar till DF-MEP: Sänd valobservatörer till Sverige!

 1. Christine skriver:

  Jag kommer inte att få kalla fötter. Dessutom är SD in främlingsfientliga, utan invandringskritiska.

  Skulle du reagera om det kom fram att man systematiskt kasserat röster på sd?

 2. Martin skriver:

  Hej Christine,

  jag skulle reagera, ja. Ska SD hamna utanför riksdagen i valet så ska det vara med schyssta medel, helt enkelt.

  Observera för övrigt att det var Messerschmidt som jag kallade främlingsfientlig, inte SD.

 3. Pingback: Danska populister ger sig in i den svenska valrörelsen | OLSVENNE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *