Socialistisk logik om RUT-avdraget

Vänsterpartiet hatar som bekant RUT-avdraget, eller ”pig-avdraget” som de ofta kallat det. Ibland blir dock motståndet något bättre formulerat än så, men de har likväl fel. Ett exempel är detta intressanta uttalande som kommer från (v):s nya jämställdhetspolitiska talesperson, Josefin Brink som idag intervjuas i Dagens Industri.

Men varför behålla rot men inte rut?
”Rotavdraget är en konjunkturåtgärd och inte en permanent subvention, det är vi överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om. Byggbranschen klarar sig vanligtvis alldeles utmärkt men drabbas oerhört hårt i konjunkturnedgångar och då måste vi hjälpa till. Det är något helt annat än marknaden för städning och poolskötning som bara kan hållas vid liv genom konstgjord andning.”

Hmm, lustigt. Uttrycket ”konstgjord andning” alltså. Man skulle ju annars kunna hävda att man äntligen har släppt in lite luft efter att i åratal ha kvävt branschen, när man minskat skattebördan genom att tillåta avdrag för tjänsterna ifråga. Men jag antar att vänsterpartister inte ser saken på det sättet. Företag har ju bara överlevnadspotential om de får statsstöd, liksom.

Så för att sammanfatta: Om jag stryper dig, och sen slutar strypa dig – då har jag därmed gett dig något. Socialistisk logik.

Det här inlägget postades i hushållsnära tjänster, RUT-avdraget. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *