This is too good

Efter att ha försovit mej en halvtimme i morse, verkade det som jag ännu drömde efter att jag kommit upp ur sängen; Thomas Bodström, den rödgröna justitieministerkandidaten, vill inte delta i ett frivilligt drogtest?!?

Detta är naturligtvis en field day för både journalister och alliansvänliga bloggare. Som inläggsrubriken antyder; för bra för att vara sant. Så här mitt i valrörelsen och allt.

Johan Hedin lyfter också fram en viktig aspekt av ”frivilliga” drogtest som nu drabbat även den före detta justitieministern: all vägran kommer alltid att tolkas som ett försök att dölja drogbruk. Det är detta som är så försåtligt med argument av typen ”rent mjöl i påsen”.

Huruvida det var mjöl, amfetamin eller koks i Thomas Bodströms påse avstår jag från att spekulera i, men konstaterar att tajmingen för detta är sällsynt olycklig för sossarna. Detta kommer troligen sätta en påtaglig prägel på den resterande valrörelsen. Thomas Bodström är inte dum – han vet hur detta tolkas av väljarna. En politiker, en offentlig person, som trots att han är medveten om vilka signaler det skickar väljer att inte låta drogtesta sig när frågan kommer upp, kommer av allmänheten förmodas vara skyldig. Det är inte bra PR.

Saken är såhär: Jag respekterar Bodströms integritetsargument. Det är bara det att med tanke på vem han är, borde han – om detta verkligen var skälet – ha tvingat sig själv till att genomgå testet ändå, trots det obehag han sade sig ha känt. För han vet vilka signaler det skickar om han inte gör det. Och det obehag som följer på detta är betydligt värre.

För vilken icke-offentlig person som helst hade det i mitt tycke inte varit märkligt att vägra, men Thomas Bodström söker folkets förtroende i det kommande valet. Om han inte har tagit några droger borde han alltså ha gjort testet – för att upprätthålla den allmänna bilden av sig själv. Spekulationerna kommer fortsätta tills så sker – och under tiden hjälper detta knappast de rödgrönas redan knackiga valrörelse.

Det här inlägget postades i personlig integritet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *