Ett resonemang om hur man bör resonera

En av mina favoriter bland opolitiska bloggare, astronomen Phil Plait*  ger här ett bra föredrag. Han är så kallad skeptiker, och föreläsningen går mycket ut på att bemöta religiösa bluffteorier som kanske är mer relevanta i USA än i Sverige – Men han ger en mycket god bild av hur man bör förhålla sig till sina föresatser och, inte minst, hur man bör behandla sina motståndare. Det innehåller en hel del goda poänger och one-liners och är nyttigt för alla som håller på med politik och debatt.

Phil Plait – Don’t Be A Dick from JREF on Vimeo.

_______________________________________________

Uppdatering 26/8: Hittade några citat från föredraget här.

Also, how do believers think of themselves? Many times, their self-identity is wrapped up in their belief. One of the most important things people use to define themselves is their religion or their belief. They might say, “I’m a UFO person” or whatever, doesn’t matter what the belief is.

Not only that, our society stresses faith. How many movies have as their final message something about faith? How many books, how many TV shows? The doubt in the movie is downplayed. The person who is doubting is shown as ineffectual, even bad. And the belief is the highest ideal. […]

So all of this is stacked against us. And this is a lot of stuff stacked against us. Why in the hell would you want to make it harder to deliver that message?

* Phil får mycket snart ett eget program på Discovery channel. Trailern gör mig dock lite besviken, men jag antar att Discovery väljer ut scenen med explosionen när de i sin bristande fantasi ska försöka sälja något – vilket är en självmotsägelse, för om man ska ”dumma ner” vetenskapsprogrammen för att locka tittare, tja, då har man nog valt fel målgrupp. Känner jag Phil rätt, kommer serien ändå vara högkvalititativ och sevärd.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar till Ett resonemang om hur man bör resonera

  1. Daniel skriver:

    Fantastiskt tal. Jag lärde mig mycket. Även om han mest använder kristendomen som exempel som inte har sån stor närvaro här i Sverige, så finns ju motsvarande icke-faktabaserade övertygelser även här. Kommunism t.ex.

  2. Martin skriver:

    Det var det jag ville förmedla genom inlägget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *