Opinionsbildning över landsgränserna!

Jag skrev nyligen om danska politikers populistiska och oinsatta försök att påverka den svenska valrörelsen. Nu är de igång igen, och denna gång är det Pia själv som inte bara pratar, utan handgripligen beger sig till Sverige och valarbetar, får man förmoda.

Som Sydsvenskan rapporterar, ska hon nämligen delta i ett valmöte med SD. Varför danska partier lägger sån möda på att försöka påverka valutgången i ett annat land – till förmån för ett fd nazistparti – är för mig en gåta, men misstänker att det snarare handlar om att plocka poäng i hemlandet, och danskar i gemen tror ju inte att det är någon skillnad mellan SD och DF, vilket är viktigt att komma ihåg (detsamma skulle för övrigt kunna sägas om en del svenskar).

Mycket riktigt skriver både Berlingern och Politiken om saken. Jag citerar Sydsvenskan:

STOCKHOLM. Kjärsgaard kritiserar Mona Sahlin (S) som i en valutfrågning varnade för en utveckling som i Danmark, där etablerade partier började samarbeta med främlingsfientliga DF.

Mona Sahlin borde sköta sin egen valkampanj och inte blanda sig i danska förhållanden, sade Kjärsgaard till dansk tv.

Ok…? Blanda sig i, var det ja…

Nåväl. Two can play at that game! Malmöcentern begav sig nämligen igår över öresundsbron för att kampanja för öresundspendlarna! Temat var naturligtvis vår öresundspolitik. Detta är mig veterligen första gången något svenskt parti bedrivit valrörelse i Danmark – och det gör mig stolt att det är centerpartiet som gjort det!

Niels Paarup-Pedersen intervjuas av dansk radio

Medieintresset var stort – tre olika radiostationer intervjuade!

Här kan man höra Malmöcenterns Niels Paarup-Pedersen intervjuas av dansk radio om kampanjandet (klicka ”programmer” – ”køter” – och hoppa ca en femtedel in i programmet. Halvmeckigt, men det går…)

En gång i tiden var Centerpartiet, och förstås inte minst Olof Johansson, negativa eller åtminstone skeptiska till Øresundsbron. Malmöcentern vill härigenom klargöra en gång för alla att dessa dagar för alltid är förbi! Malmöcentern går till val på miljö, mångfald och Öresund, och de två senare var förstås centrala för gårdagens kampanjidé.

Enbart det faktum att vi kampanjar i Danmark – liksom, för all del, att Pia Kjærsgaard gör det i Sverige – är ett bevis för hur mycket närmre varandra våra länder kommit genom den fasta förbindelsen.

Detta är något mycket positivt! Trettiotusen människor pendlar dagligen över sundet – det är inte något perifert fenomen utan i allra högsta grad något som verkligen präglar utvecklingen av regionen.

Jag själv delade också ut material till förbipasserande danskar och svenskar

Vår kampanj inriktade sig mot öresundspendlare, även om en och annan förvånad Danmarksboende också fick material utdelat till sig förstås. Det är viktigt att komma ihåg att danskar som bor i Sverige får rösta till kommun och landsting även om de inte är medborgare här. Detta är något jag uppmanar alla danskar att göra, särskilt eftersom ni som utlandsboende pga den danska grundlagen inte får lov att rösta i danska val (kom ihåg det när danskar kallar Sverige ”odemokratiskt”!).

Centern har alltså en gång i tiden varit skeptiska till bron. Men från en Centerpartist som varje dag med glädje färdas över bron vill jag att det ska framgå tydligt: Vi ska inte vara rädda för denna fantastiska utveckling, utan istället omfamna den!

Globaliseringen är god!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *