Vad som skapar galningar

Med anledning av att en (gissningsvis) ensam galning härjar i Malmö och skjuter oskyldiga människor som om det vore en lek – finner jag det lämpligt att väcka diskussionen om vad som gör människor våldsamma. En jämförelse med skolskjutningarna i Finland på senare år känns mer aktuella än kopplingar till Malmös problem som stad, även om dessa säkerligen har inverkan också till att detta har hänt just här.

Poängen jag försöker göra är att gänguppgörelser och oprovocerade vansinnesdåd är två helt olika saker.

Malmö har stora problem med gängbildning och organiserad brottslighet, och detta har svärtat ner stans rykte. Men det rör sig här inte om organiserad kriminalitet utan om en störd psykopat, även om denne sannolikt varit i kontakt med brottslingar för att komma över de automatvapen (!) som använts vid dåden och sannolikt smugglats in i landet. Därför bör vi fråga oss vad som kan göras för att förebygga denna sorts vansinnesdåd. Sannolikt har dessa gärninar begåtts av en person som befinner sig, eller upplever sig vara, utanför gemenskapen. Ett starkt inkluderande civilsamhälle är därför den bästa medicinen mot att enskilda får lust att ”hämnas” på samhället.

Utöver detta är det i ett kortare perspektiv naturligtvis centralt att brottsbekämpning och psykvård får tillräckliga resurser.

Men jag ska inte babbla på. Läs mitt två år gamla inlägg om He-Man istället, det är en av mina favoriter.

Det här inlägget postades i "Videovåldet", Malmö. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *