Beklämmande läsning om Mangafallet

Idag kan man läsa en mycket intressant artikel i Sydsvenskan om barnporrsinnehavsdömde Simon Lundström, Den dubbelt dömde. Det är beklämmande läsning på flera sätt, dels eftersom jag är bekant med Simon och känner till den tragiska bakgrund som beskrivs i artikeln, dels eftersom fallet tecknar en så olycklig bild av den svenska rättstaten.

De överklagade till hovrätten.

– Vi hade förberett oss in i minsta detalj. Jag hade min marinblå kostym och vit skjorta och en slips med matchande blåa ränder. Man blir inte tagen på allvar om man inte är välklädd.

Simon Lundström höll ett brandtal för yttrandefrihet i rätten, det var den 17 januari 2011, och han kritiserade den lag som användes för att döma honom. Han menar att den har kommit till i strid mot god lagstiftningssed, eftersom den lyfter ut något från yttrandefrihetsgrundlagen och alltså är en grundlagsändring, utan att den har behandlats som en sådan, och att den mest av allt är reklam för politikerna, och aldrig haft som syfte att hindra övergrepp.

– Jag gick i gång så mycket att jag nästan kände mig töntig till slut. Det blev som en Hollywood-plädering.

Hovrätten lyssnade inte på honom, utan fastställde tingsrättens dom. Lyssnade gjorde däremot Svenska PEN-klubben, Författarförbundet, Journalistförbundet och Seriefrämjandet, som alla har uttalat sig till stöd för Simon Lundström.

Nu väntar han på prövningstillstånd för att få försvara sig i Högsta domstolen. Men HD tar bara upp fall som kan antas vara principiellt viktiga, och det är alltså inte säkert att den blåa kostymen kommer fram igen.

Om han frias vill han gärna fortsätta med sitt gamla arbete, i stället för det vikariat han försörjer sig på just nu.

– Ja, jag vill översätta serier i manga-genren. Jag hade ju hittat språket. Men det är klart att jag är arg och sårad av Bonniers. Jag står på barrikaderna och försvarar yttrandefriheten och deras utgivning av serier och får sparken som tack.

Jag har tidigare skrivit om fallet, bland annat här.

Jag hoppas, både för Simons skull och för den svenska rättstatens och yttrandefrihetens skull, att han beviljas prövning i HD.

Om jag nu får lov att spekulera lite – jag är ingen expert på juridiken…  men jag frågar mig om inte det avskaffade uppenbarhetsrekvisitet i grundlagen borde innebära att domen – och lagen – kan prövas mot Yttrandefrihetsgrundlagen? Förvisso tycker jag personligen att Simons fall är ”uppenbart” stridande mot denna, vår kanske viktigaste grundlag, men i juridikens värld är väldigt lite uppenbart i praktien. Men nu ska alltså inte ens det behöva gälla för att en lag skall anses grundlagsstridig. Kan det då finnas hopp om att Simon frias i HD – och att även den lag enligt vilken han dömts anses grundlagsstridig?

Jag hoppas det. Någon som har bättre koll?

Slutligen: Det glädjer mig att Maria Abrahamsson, moderat riksdagsledamot, till skillnad från alltför många fega politiker sätter ned foten och konstaterar det uppenbara: Att detta är en rättslig skandal som måste åtgärdas. Bra Maria!

Om Högsta domstolen inte tar upp fallet och åtgärdar detta konstitutionella haveri återstår bara för oss lagstiftare att göra det. Så är det.

Underbart klarspråk. Återstår bara att se om partiledningen och regeringen lyssnar på henne, eller är mer intresserade av att framstå som ”handlingskraftiga” i skyddandet av barn än av att faktiskt vara handlingskraftiga i skyddandet av rättsamhället.

Det här inlägget postades i grundlagen, Rättssäkerhet, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

3 svar till Beklämmande läsning om Mangafallet

  1. Jag skrev också några rader om den, och om det dataspel som också stoppar i Sverige, med hänvisning till samma lag:

    http://lakonism.blogspot.com/2011/05/dead-or-alive-dimensions-stoppas-i.html

    Suck!

  2. Pingback: Polygonpanik och Aftonbladsattentat « No size fits all

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *