Ett europeiskt teparty

Missa för allt i världen inte Niklas Lindgrens inlägg Ett europeiskt tepartaj med gadden mot riktad mot Bryssel!

Dessutom är det bara att erkänna. Vi borgerliga hade fel när vi var EU-positiva. Detta tåls att säga nu när folkpartiet kör värsta kampanjen för EU och EMU. Visst, jämförelse med sossiga Sverige anno1986, så verkade EU vara en liberal dröm. Medborgarna i EU kunde handla öl på helgerna, behövde inte nöja sig med två socialist-TV-kanaler och hade inte ett dysfunktionellt statligt taximonopol. Men Sverige är idag ett helt annat land, som blivit så mycket bättre och liberalare sedan dess (även under socialdemokratiska regeringar), och det har framförallt skett utan EUs hjälp (undantaget spritfrågan). Det sätter också i EU i annat ljus. Unionen är inte ett liberalt bålverk mot en svensk socialistisk statsmakt. Tvärtom, EU är ett vänsterprojekt.

_________________________________________________

Uppdatering 12/9: Niklas lyfter ett angeläget problem. Liberaler är generellt alltför okritiska till den utveckling som sker inom EU. Grundtanken med EU, en frihandelsunion med syfte att förhindra upprustning och krig, är god. Det är därför alarmerande att unionen i mitt tycke är på väg att undergräva denna tanke genom att avvika från sitt grunduppdrag.

I grund och botten handlar det också om att föra en konstruktiv, hård men rättvis, kritik mot EU som institution, och inte bara en dogmatisk nej-till-EU-retorik. Efter att vänsterpartiet övergett utträdeskravet finns det nu bara ett EU-negativt parti i Sveriges riksdag, SD. Det vore ett slöseri om Centerpartiet skulle tappa röster till dem genom att inte stå upp för sina kärnvärderingar som maktdelning, och undlåta att kritisera EU där det behövs. Som Niklas skriver, finns det risk för att SD får monopol på EU-kritik.

Centern är ett parti i vars grundvärderingar ingår tanken att beslut skall fattas nära dem de berör. Det vore synd om denna tanke förvanskades, och chansen att bemöta folkets välbefogade farhågor med en liberal problemformulering förslösades.

Jag är övertygad om att Sveriges befolkning inom en snar framtid kommer att vända sig emot den parodi på demokrati som pågår inom EU. Det vore synd om de då bara hade ett parti att vända sig till.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar till Ett europeiskt teparty

  1. Pingback: Ett kritiskt förhållningssätt till EU | OLSVENNE

  2. Pingback: Ett EU i kris måste bemötas ännu mer kritiskt | OLSVENNE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *