Man kan bli konspiratorisk för mindre

Det är ”intressanta” tider i världsekonomin och jag måste bara få ventilera mig lite…

Brussels to unveil credit-rating clampdown

BRUSSELS – The European Commission on Tuesday (15 November) is to unveil proposals to clamp down on the credit-ratings industry, seen as one of the key villains in the eurozone debt crisis melodrama.

Internal market commissioner Michel Barnier is to propose a series of measures including a ’blackout’ in the rating of troubled states in an attempt to limit the ratcheting up of market instability the EU executive accuses the sector of being responsible for when it has delivered downgrades to the credit ratings of countries.

The draft law would allow the EU to temporarily ban companies such as Standard & Poor’s, Fitch and Moody’s from issuing ratings changes if regulators assess that such moves would exacerbate market volatility.

[…]

Så med andra ord: Kreditsinstituten ska inte få lov att berätta för marknaden när de bedömer att ett land misskött sin ekonomi så kraftigt att deras kreditvärdighet försämrats?!? Låt oss skylla på kreditinstitutens istället för på de europeiska länder, som misskött sina ekonomier i årtionden. Shoot the messenger!

Fy fan. Censurera privata marknadsaktörer – sannolikt i strid med yttrandefriheten och europakonventionen – detta är vad europeiska makthavare ägnar sig åt när EU befinner sig i kris…?!? Man fylls inte direkt av hopp inför unionens framtid.

____

Missa inte Karl Sigfrids brännpunktare om’et.

Även HAX bloggar om’et.

Brussels to unveil credit-rating clampdown

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *