Om du anser att migrationsministern är rasist – säg det då istället!

… istället för att antyda det baserat på några grodor han gjort.

DN har en bra ledare idag.

Han har drivit igenom reformen om arbetskraftsinvandring. Och han har i snart sju år presiderat över den asylpolitik som är västvärldens kanske mest generösa: år 2011 var enligt tankesmedjan Fores sajt migrationsinfo.se ungefär 1,4 miljoner personer i Sverige födda utomlands, vilket motsvarade 15 procent. Mot detta ska ställas ett par dåliga uttalanden, om volymer respektive hårfärg. Om de bevisar att Billström verkligen är rasistiskt anstruken, som hans kritiker hävdar, måste han ha valt en av de mest förslagna – eller sämsta tänkbara – metoderna i historien för att hålla svarthåriga och brunögda människor utanför Sveriges gränser.

En klok slutsats av den tidning som publicerade den artikel som startade diskussionen.

Antingen tar man konsekvenserna av sina insinuationer och kallar migrationsministern rasist. Eller så tittar man på hans facit och inser att sådana anklagelser inte går att belägga. Att välja mellantinget, att bara fortsätta med de indignerade insinuationer som är typiska för svensk debatt är att inte ta ansvar för sina åsikter.

En groda är inte skäl för avgång. Och det vore ansvarslöst att kräva det. Det gör inte heller exempelvis statsministern. Men han stöttar inte Billström heller. Tvärtom.

Per Hagwall skriver träffande om detta.

Det finns verkliga och viktiga utmaningar att diskutera, men media väljer i stället att märka ord… Vad gäller partitaktiken: Nej. Moderaterna skulle inte tjäna väljare på att sparka den mest kompetenta migrationsminister Sverige haft. Hade Reinfeldt velat peta honom hade han gjort det, sentimentalitet mot vänner när hans egen ställning hotas är inte Reinfeldts främsta egenskap. Sanningen är att det finns ingen annan som kan göra jobbet bättre, den offentliga förnedringen var för utomståendes konsumtion (Billström hade nog föredragit någon slags stöd från den chef som utsåg honom och som han har tjänat på posten under rekordlång tid, men nu är Reinfeldts ledarstil inte sådan).

Ingen tjänar på denna retorik. Det är en ansvarslös retorik.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *