Brödrafolket har det inte bättre!

Apropå ett inlägg av Federley, som konkluderar att svenskarna från och med imorgon söndag börjar arbeta för sig själva och slutar jobba för staten, eftersom den dag markerar den tudpunkt på året då den svenska skattesatsen tillåter att vi får behålla något av det vi tjänar. Det samma gäller för Danmark, där jag själv betalar skatt nuförtiden.

I dag er det – teoretisk set – den første skattefri dag i år, og resten af årets 157 dage går hele lønnen i din egen lomme.

Den generösa danska staten ger alltså sina trogna undersåtar – och mig – en dag till i frihet, även om det råder oklarhet om vilka som har högst skattetryck. Vi svenskar brukar ju mena att vi har det, men rubriken på artikeln leder en att tro att danskarna har det värre. Läser man artikeln, framgår det dock att de är god tvåa, efter oss. Tror mig dock ha läst någonstans att danskarna har högre marginalskatt, vilket nästan är värre!

Oavsett om de betalar mer eller mindre, är det orimligt att betala mer än hälften av sin inkomst till staten. Det handlar inte bara om fördelningspolitik. Det är odemokratiskt att staten bestämmer mer över dina tillgångar än du själv gör. Låg skatt är ett demokratiskt och moralfilosofiskt självändamål. Den danska och svenska medelklassen har inte kommit dit de är genom att förtrycka de som har det mindre gott ställt. Vi har gratis utbildning i båda länderna. Det är orimligt att straffbeskatta dem som väljer att utnyttja denna möjlighet!

Det här inlägget postades i Danmark, demokrati, skatt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *