Rätten att vara ett klantarsel

PJ skriver bra i svenskan i morse.

Trots transfetter, storbilds-tv, factory outlets, och Göta kanal 2 lever vi mer än 20 år längre i genomsnitt. Och ändå har oron kopplat ett mäktigt grepp om oss.

Påminner mig om en krönika som den utmärkte liberalen på landets ledande såsseblaska skrev. Johan är verkligen jättebra. Till skillnad från sin klåpare till kollega i TV4, Lennart Ekdahl. Många gånger har jag tänkt att Johan inte hör hemma på aftonbladet. Men ärligt talat gör han nog mer nytta där än om han hade skrivit på Svenskan, så som han också har gjort.

Varför inte lagstifta om allt, precis allt, som folk bör eller inte bör göra? Det är frågan. Ingen verkar längre ha svaret. För det mest deprimerande med infrastrukturminister Ulrica Messings bisarra löfte att göra det brottsligt att cykla utan hjälm, är inte själva förslaget. Det mest deprimerande är det vanligaste motargumentet. I Dagens Nyheters version:
”En hjälmlag kan tänkas reducera antalet cyklister, vilket ger en negativ hälsoeffekt i en tid av tilltagande övervikt.”

Det är ett självändamål att inte införa onödiga regler. Den här krönikan är över ett år gammal, men DN:s utveckling är lika tydlig då som nu. PJ skriver om hur rädslan i vårt samhälle riskerar att cementera och förvärra den ofrihet som redan finns i systemet.

Medborgarnas rädsla har gjort det möjligt. Det verkar bara finnas en enda sak man inte fruktar: att ge mer makt till staten. Mitt i all skepsis finns plötsligt en näst intill obegränsad tillit. Det är faktiskt skrämmande.

Även om jag gärna intar en pragmatisk hållning till det här med övervakning och reglering av samhället, är det viktigt att poängtera de ideologiskt sett förkastliga konsekvenserna av en överdriven reglering och övervakning.

Det här inlägget postades i AFTONBLADET, DN, OFRIHET, ÖVERVAKNING, SVD. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *