Centern fegar ur?

Läser om hur centerpartiets skattepolitiska talesman Jörgen Johansson är negativ till plattskatt. Bland de argument som används återfinns:

Det skulle innebära ett slopande av det kommunala självstyret och att vi helt och hållet tappar det fördelningspolitiska instrumentet. Dessutom är ju kvinnorna, som oftast arbetar i låglöneyrken, förlorare.

Vad gäller det kommunala självstyret är det inte en nödvändighet. Inget hindrar kommunerna från att själva avgöra den platta skattesatsen. Vad gäller kvinnor och andra grupper som ofta har lägre löner, behöver platt skatt inte missgynna dessa grupper med någon som helst nödvändighet. Det beror på hur man utformar grundavdraget.

Här kan man läsa mer om platt skatt. Det motargument som presenteras håller inte. Det är ojämlikt att behandla människor olika på detta sätt. De som har det gott ställt i dagens Sverige har inte nått denna position genom att på något sätt suga ut dem som har det mindre gott ställt. Vi har gratis allmänfinansierad utbildning för alla i detta land. Att då straffbeskatta den som väljer att utnyttja denna möjlighet, är dubbelmoral. Tyvärr är det politiska etablissemanget kvar i det marxistiska tänket, och vågar helt enkelt inte föra fram såna här förslag på agendan, trots att de sannolikt skulle gynna landet. C är inget undantag, trots sitt modiga ungdomsförbund. Så här låter det:

Han har besökt flera av de länder som infört platt skatt, och slår fast att det av flera skäl är uteslutet för Sverige att ta efter modellen.

Island och Estland är bra exempel på länder som har goda erfarenheter av plattskatt.

En bättre diskussion kring detta krävs NU!

Uppdatering: Johan Hedin ger hopp.

Det här inlägget postades i Centern, diskriminering, jämlikhet, platt skatt, skatt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *