Kameraövervakning – Inte bara i preventivt syfte

När jag en afton för kanske ett och ett halvt år sen befann mig på bussen med min bror, kom det en kille som ville bråka. Han ville åka gratis, och när busschauffören inte ville tillåta detta fick killen ett utbrott. Snusdosor kastades och diverse invektiv och hot involverande storvuxna bröder utdelades. Innan jag själv begrep vad som pågick hade min bror, som alltid haft civilkurage, gått fram och blockerat ingången. Min bror, som är ganska storvuxen, lyckades därmed genom fullständig tystnad och en orädd blick avskräcka den skrikande pajasen från vidare terror mot den vid det här laget tämligen skärrade busschauffören.

Tack vare min bror hände flera saker:
1: Busschauffören lyckades uppbåda sinnesnärvaro nog för att fotografera slyngeln med sin mobil (detta gjorde att slyngeln kunde hittas och så småningom åtalas)
2: Slyngeln fick inte åka med bussen, samt
3: Han dömdes, tack vare min brors vittnesmål, till olaga hot och straff som jag inte minns (sannolikt skadestånd och böter)

Nuförtiden har många bussar övervakningskameror. Jag tror inte att de avskräcker särskilt många brott. Men om inte busschauffören hade haft en mobil, och turen att lyckas fotografera killen, hade han aldrig fått vad han förtjänade. Det tål att tänka på när man läser det här. Vidare finns det förstås en integritetsmässig aspekt. Men till exempel finns det redan idag mjukvara som känner igen och döljer alla ansikten i en övervakningsvideo, om det inte finns misstanke om brott.

Även om det finns kända rättsfall där kameror har bidragit till att fälla gärningsmännen saknas stöd för att fortsatt brottslighet minskar med fler kameror.

Övervakningskameror är inte samma sak som SRA-förslaget om internet-övervakning eller detta. Och om ni nu får för er att jag är en så’n som är villig att ta till alla medel för att fälla en brottsling, läs detta.

Det här inlägget postades i ÖVERVAKNING, rättsäkerhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *