html för bloggare – Lektion 1: Hyperlänkar

Tänkte upplysa bloggosfären, som ju som bekant är en skara glada amatörer och idealister, om ett sätt att göra vår bloggosfär lite trevligare.

Ofta i bloggar och -kommentarer ser man länkar inklippta direkt i texten. Det är en smula opraktiskt, eftersom man måste markera, kopiera och klistra in texten, samtidigt som den tar upp en massa plats och gör övrig text svårare att läsa.

Källorna till en diskussion man för är givetvis viktiga. Ofta kan dessa diskussioner bli långa, och svåra att läsa. Då är det praktiskt att undvika långa haranger genom att skriva html-kod istället. Det är bokstavligen busenkelt, och kallas för hyperlänk. Istället för att skriva så här

”Det jag pratar om kan ni läsa om på den här länken: http://liberalamisantropen.blogspot.com/2007/08/vilket-parti-r-mest-liberalt.html”

kan ni skriva en hyperlänk som ser ut så här:

”Det jag pratar om kan ni läsa om på den här länken.”

Busenkelt, som sagt.

Skriv: <a href=”

sen klipper ni in den länkadress som ni vill länka till, efter det första citationstecknet, och sätter

”>

efter länkadressen. Därefter skriver ni det ord eller den fras som ni vill att man ska klicka på för att komma till länken, i detta fall ”den här”. Därefter skriver ni bara

</a>

Klart! Den fullständiga koden blir då:

<a href=”http://liberalamisantropen.blogspot.com/2007/08/vilket-parti-
r-mest-liberalt.html”>den här</a>

Ni kan skriva vad ni vill runt detta, och få det att ingå i en mening. Faktum är att det är exakt samma sak som din blogg gör, när du trycker på ”infoga länk” i din blogginläggseditor. Det här funkar i praktiskt taget alla bloggkommentarer man stöter på, och det ser jäkligt mycket mer professionellt ut. Plus att det går att klicka, vilket är jättetrevligt för den som läser. Ett bra sätt att hålla sig på god fot med meningsmotståndare och supporters.

Ett gratis tips från den liberala misantropen.

Det här inlägget postades i bloggande, Bloggen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *