Öresundspendling – En förlustaffär för Sverige?

Man brukar ju prata om ”stabila skattebaser”. Såna som inte kan fly landet. Fastigheter till exempel. Och så finns det såna skattebaser som inte flyr landet, men som undflyr svenska skatteverkets långa arm ändå. Såna som jag. Såna som jobbar i Danmark, men bor i Sverige.

Det börjar gnisslas nu. Inte minst Reepalu i Malmö börjar klaga på de stora skatteintäkter som undanhålls Skåne för alla som arbetar i Köpenhamn (och därför betalar skatt till Danmark). Tydligen fungerar det på det viset att drygt en halv miljard av den skatt jag och mina Öresundsbröder och -systrar tjänar går tillbaka till Sverige, efter att vi betalt det vi ska i Danmark. Det motsvarar en femtedel, vilket Reepalu tycker är för lite. Man förstår honom visserligen.

Jag ska inte påstå att jag vet hur det går till när man räknar fram såna här avtal, länder emellan. Dessutom tycker jag förstås att det är bra att jag kan bidra med skattepengar dit jag bor. Sålunda företräder Reepalu mina intressen, när han luftar sin indignation.

Men jag tycker ändå att man kan ta upp vissa grundläggande poänger som utelämnas här. Malmöiterna tjänar bättre nu än nånsin, tack vare öresundsbron. Danska kronan är 25% starkare än den svenska, för att inte tala om de betydligt högre lönenivåer som gäller i Köpenhamn. Dessa inkomster konsumeras framför allt i hemtrakten (så är det i alla fall för mig) och ju mer som konsumeras här hemma i Skåne, desto mer arbetstillfällen skapas, och ju mer skatte- och momsintäkter kommer tillbaka till Sverige.

Dessa effekter är dynamiska, och svåra att mäta. Den andel av skatten som går tillbaka till Sverige är statisk. Mycket lätt att mäta. Självklart skulle det vara bra för Skåne, om mer kom tillbaka. Men jag vänder mig ganska skarpt mot DN:s rubrik: ”Dansk arbetspendling en förlustaffär för Sverige”.

Reepalu får för all del fortsätta lobba för att vi får tillbaka mer. Men se på Malmö idag, och se det för tio, femton år sen. Förlustaffär? I think not.

Det här inlägget postades i Danmark, Malmö, skatt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *