Mugabe bär det fulla ansvaret

I dag skriver Zimbabwes ambassadör ett svar på Birgitta Ohlssons kritik i SvD.

Afrikanska valobservatörer förklarade det senaste valet som fritt och rättvist. EU:s valobservatörer var inte inbjudna eftersom de på förhand fördömde valet.

Jo, tack. Och det är helt OK att spöa upp oppositionen?

Landet har enorma ekonomiska problem, men de beror i huvudsak på EU:s och USA:s sanktioner som varit i kraft sedan 2000. Våra kreditmöjligheter är därmed stoppade.

Detta är skitsnack. Ständigt ska kommunistregimer skylla på USA, om så bara för att blidka sin egen befolkning. En nära vän till mig är förlovad med en Zimbabwier, och de besökte nyligen landet tillsammans. De historier han kunde berätta var fascinerande och nedslående. Hyperinflationen är ett faktum, och Mugabe har bestämt sig för att ett bra sätt att bekämpa denna är att halvera alla priser. Som resultat gapar nu hyllorna tomma i landets mataffärer. Läs till exempel tisdagens ledare i DI (ingen länk).

Ett mer effektivt, om än trist, sätt att mildra galopperande hyperinflation är att använda en alternativ valuta. Mycket riktigt gör många av Zimbabwierna sina besparingar i Dollar (eller bilar, etc.). Tyvärr har Mugabe bestämt sig för att fritt köp av valuta inte är bra för landet. Därför ger Zimbabwes statliga banker en svindyr växelkurs som inte har någon verklighetskoppling överhuvudtaget. Vill man, kan man växla på gatan till en rimligare, mer marknadsmässig, kurs. Men då får man förstås överväga risken att en av svarta marknadens pengaväxlare i själva verket är utsänd av Mugabe, och du kan bli tagen av polisen.

Zimbabwes olycka är Mugabes fel. Ingen annans.

Det här inlägget postades i Kommunism, Zimbabwe. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *