Försök att så split avslöjar egen splittring?

Så var det äntligen officiellt erkänt från de egna leden, det som alla redan visste: Den socialdemokratiska skolpolitiken är ett misslyckande. Idag på DN debatt skriver Morgan Johansson om att S borde söka ett samarbete med Fp.

Som PJ påpekar finns det en dubbelhet i situationen, två sidor av myntet, om man så vill. Å ena sidan är det förstås utmärkt om vi kan nå enighet kring skolpolitiken, så att landets ungdomar slipper utstå dogmatiska infall med en eller två mandatperioders mellanrum. Enighet behövs för att skapa en kontinuerlig och bra skola. Att delar av S nu insett Jan Björklunds poänger är därför högst välkommet.

Å andra sidan berövas alliansen därmed ett trumfkort, och kanske allra mest så Fp. Det är ingen tillfällighet att Johansson vill söka motivera det hela med historiska argument och därmed slå två flugor i en smäll: En uppgörelse kring skolpolitiken, samt slå in en kil i alliansen.

Det är svårt att förstå i dag, men det är faktiskt så att den moderna skolpolitiken under efterkrigstiden skapades av socialdemokratin och folkpartiet. […] Det skulle vara bra om det gick att återupprätta en sådan allians.

Som Bloggen Bent påpekar, finns det ingen anledning att bara adressera Fp. En bred uppgörelse skulle vara välkommen. Tanken om att den kommande skolreformen kan bli kvar även med vinst för röda blocket 2010, är mycket välkommen. En bred uppgörelse skulle öka sannolikheten för det förra, och minska sannolikheten för det senare.

Som om inte Fp redan visste det. De låter sig nog inte luras. Dessutom lär Björklund även i fortsättningen åtnjuta äran för skolpolitiken.

Kvarstår att se om S verkligen kan backa Björklunds idéer och erkänna nederlag på en högre nivå. Jag är tveksam om de kan det, ens för sig själva. Det lär nog visa sig i dagarna som följer.

Uppdatering: Carin Jämtins recept för bättre skola är, som vanligt hos sossarna, att slänga lite mer av skattebetalarnas pengar på problemet. Vad var det jag sa?

Det här inlägget postades i folkpartiet, skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *